De voetbalmuseum-fight krijgt maar geen slot. In de soap staan voetbaljournalisten Johan Derksen, Hugo Borst en Matty Verkamman lijnrecht tegenover de collectiebeheerders van het museum. De rechter doet nu uiterlijk 12 november uitspraak.

Een maand geleden werden de strijdende partijen verzocht opnieuw te onderhandelen. De kantonrechter in Middelburg stuurde daarop aan na zijn conclusie dat beide partijen hetzelfde nastreven, namelijk ‘de relikwieën toegankelijk maken voor een breed publiek’. De rechter had de ijdele hoop dat zijn uitspraak niet nodig zou zijn.

In deze rechtszaak staan de voetbaljournalisten Matty Verkamman, Hugo Borst en Johan Derksen als initiatiefnemers van het voetbalmuseum tegenover Jos Kouwer als directeur van de stichting Voetbal Totaal. De journalisten regelden monumentale voetbalspullen, zoals shirtjes van internationals en de EK 88-finalebal waar Van Basten mee scoorde, voor het museum. Zij stopten dat in stichting Voetbal Totaal.

Later trokken zij zich terug als beleidsbepalers van het museum en de stichting en nam Kouwer het over.

Wanbeleid?

Als het museum zou stoppen zou de collectie bijeen moeten blijven en er zouden zeker geen spullen verkocht mogen worden. Zo zou bepaald zijn, zeggen de journalisten.

Het museum wist maar geen winst te draaien en delen van de oorspronkelijke collectie kwamen op Marktplaats te staan. Het journalistieke drietal vindt onder meer dat het Kouwer zijn taak was dat te voorkomen en verwijt hem wanbeleid. Internationals en familieleden gaven onbaatzuchtig spullen aan het museumidee, omdat ze de drie zouden vertrouwen. Én omdat die spullen na eventueel stoppen of failliet gaan terug zouden keren.

De journalisten zijn bang dat zij op de verkoop van spullen worden aangekeken.

Uddel

Kouwer zelf beweert dat het niet de taak van de stichting is geweest de gehele oorspronkelijke collectie bijeen te houden. Hij voelt zich vooral verantwoordelijk voor de meest monumentale spullen die de drie journalisten inbrachten. Die zijn allemaal nog in opslag bijeen, geeft hij aan.

Naast de opgehaalde spullen van de journalisten brachten oud-voetballers, de KNVB en andere partijen stukken in. Die worden nu verkocht vanuit een depot op in Uddel.

Zakenman Arthur Eelsing verkoopt de museumstukken vanuit de Veluwe samen met Paul Hermsen. Die laatste kocht vooral de gegeven spullen van internationals en andere partijen toen het museum in zwaar weer kwam. Hij voelt zich vrij ze nu te verkopen.

Kouwer en de journalisten kregen van de rechter twee weken de tijd om eruit te komen. Die termijn werd verlengd tot 1 oktober. Donderdagochtend maakte de rechter bekend dat de partijen er onderling niet zijn uitgekomen.

De inzet van de zaak is de positie van Kouwer. De journalisten willen hem vervangen voor een onafhankelijke troubleshooter, die de objecten uit het voetbalmuseum moet terugbezorgen bij de rechtmatige eigenaars. Ze hebben daarvoor tv-personality Kees Jansma op het oog. Het zou ook gaan om objecten die reeds verkocht zijn. Die zouden dan wellicht van kopers teruggekocht moeten worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport