Schaatser Chris Huizinga worstelt even met zichzelf

Chris Huizinga (21) worstelt aan de vooravond van een nieuw schaatsseizoen met zichzelf. De jonge Garnwerder van Team Jumbo is vlak voor de selectiewedstrijden voor de World Cup naarstig op zoek naar zijn vorm.

Twee weken geleden probeerde de allrounder het nog op de Holland Cup in Deventer. Huizinga hoopte na tegenvallende trainingswedstrijden in Inzell op verbetering. Maar weer bleven zijn tijden achter bij zijn eigen verwachtingen. Teamgenoot Kjeld Nuis belde na afloop om te vragen hoe het was gegaan.

,,Tja, kloten”, antwoordde Huizinga. ,,Ik kwam Kjeld een paar dagen later weer tegen op de ijsbaan. Dan komt-ie meteen met heel specifieke tips. Zoals ik van alle jongens feedback krijg. Maar Sven (Kramer, red.) en Kjeld weten na tien jaar precies wat ze moeten doen als het even tegenzit. Zij kunnen bij zichzelf de vinger op de zere plek leggen. Ik ben nog zoekende.”

Wereldkampioen allround bij de junioren

Huizinga werd anderhalf jaar geleden wereldkampioen allround bij de junioren. Maar de weg naar de top gaat niet altijd over rozen. De Groninger kreeg vorig seizoen ruimte en tijd om zich in de schaduw van kanonnen als Nuis en Kramer te ontwikkelen. Zo zal het ook dit seizoen zijn.

,,Maar toch is het moeilijk. Iedereen in onze ploeg gaat voor die World Cup-plekken, maar ik weet nu al dat het voor mij een heel lastig verhaal gaat worden. Op basis van het verleden zit ik er niet eens heel ver vanaf. Maar de vorm ontbreekt, dus is het niet realistisch om te verwachten dat ik me plaats.”

‘Misschien is het toch vermoeidheid’

Hij vervolgde: ,,Het is best gek. Ik heb echt een heel goede zomer gedraaid. De tests waren ook allemaal positief. Maar de eerste wedstrijden vielen enorm tegen. Dan ga je zoeken naar de redenen. Ik heb bijvoorbeeld een poosje met mijn materiaal lopen kloten, maar dat is nu weer oké. Misschien is het toch vermoeidheid. Uiteindelijk is het vooral heel frsutrerend. Iedereen wil knallen aan het begin van het seizoen. In die zin voeldt dit als een valse start. Daar moet ik nu mee dealen. Gelukkig wordt niemand slechter van tegenslag.”

Misschien verrast hij zichzelf dit weekeinde in Thialf. Huizinga hoopt het uiteraard van ganser harte. ,,Zo’n rechtstreekse strijd met concurrenten kan voor extra scherpte zorgen. Het zou kunnen dat ik die druk op dit moment nodig heb. Maar het lijkt me duidelijk dat het NK allround dit seizoen het belangrijkste is. Als ik daar goed presteer, kom ik hopelijk in de buurt van een reserveplaats voor het WK allround. Dan heb je toch het gevoel dat je er bij zit.”

Het skeeleren blijft ondertussen altijd trekken. Maar Huizinga heeft zijn prioriteiten gesteld. ,,Als ik me voor de Spelen van Peking wil plaatsen, denk ik dat het onmogelijk is om ook op topniveau te blijven. Skeeleren blijft altijd trekken. Als ik erover praat, krijg ik meteen een glimlach op mijn gezicht. Ooit ga ik nog een jaar volle bak skeeleren. Maar dat spookt nu nog niet door mijn hoofd. Ik ben pas 21. Het moet me niet in de weg gaan staan.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.