Schaatser Roest is eindelijk ook Nederlands allroundkampioen.

Schaatser Patrick Roest maakt zijn favorietenrol waar en pakt NK-titel allround: 'Dat ik op de 10 kilometer niet harder ga, is een mentaal dingetje'

Schaatser Roest is eindelijk ook Nederlands allroundkampioen. Foto: ANP

Drievoudig wereldkampioen Patrick Roest heeft eindelijk ook zijn Nederlandse titel allround te pakken. Marcel Bosker, de schaatser met Gronings-Drentse wortels, werd op enige afstand tweede.

Het lukte Patrick Roest in Thialf in Heerenveen zondag net niet op de afsluitende 10 kilometer ook zijn vierde afstandszege tijdens het NK allround te boeken. De 24-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma moest met 13.01,54 het hoofd buigen voor een sterke Marwin Talsma, die hem in een boeiend gevecht in 13.01,43 net voorbleef. Maar Roest was ondanks die laatste nipte nederlaag onbetwist de sterkste schaatser van het toernooi. Hij zette de concurrentie ruim op achterstand in het algemeen klassement.

Eerste allroundtitel

De Zuid-Hollander moest eigenlijk op de 10.000 meter slechts op de been te blijven om Nederlands kampioen te worden. De vooraf als grote favoriet bestempelde Roest maakte de verwachtingen helemaal waar. Opmerkelijk genoeg was het de eerste Nederlandse allroundtitel voor de man, die in deze discipline wel al drie wereldtitels op zak heeft. Omdat het NK vorige jaren vaak niet in de planning paste, sloeg Roest het toernooi net als sommige andere toppers vaak over. Maar in tijden van corona, waar er minder wedstrijden zijn, is alles anders.

,,Mijn grote doel was om hier Nederlands kampioen te worden en dat is gelukt’’, zei een stralende Roest. ,,Dat ik hier dan drie, maar geen vier afstanden win, is jammer maar meer niet.’’ Hij had op de 10.000 meter wel harder gekund. Dat dit niet gebeurde had een mentale oorzaak.

Nadat Roest eerder tijdens de NK afstanden instortte op de 10 kilometer, was dat in zijn hoofd gaan zitten.

Mentaal dingetje

,,Ik had na drie afstanden natuurlijk al een enorme voorsprong in het klassement, maar ik wilde niet weer zo’n 10 kilometer neerzetten als op de NK afstanden. Daardoor reed ik nu lang te langzaam. Jac (Orie, zijn coach, red.) schreeuwde: je moet sneller schaatsen. Maar zo’n slechte 10.000 meter gaat wel in je hoofd zitten, helemaal nu ik nog maar weinig wedstrijden heb gereden. Je hebt angst om voluit te gaan, het tast mijn zelfvertrouwen aan. Het is een mentaal dingetje.’’

Roest merkte aan het eind van de race dat hij nog veel harder had gekund en ook Talsma, die op het NK uiteindelijk derde werd, had kunnen verslaan. ,,Ik had nog genoeg over en schaatste nog een laatste ronde van 28 seconden. Je moet op de 10 kilometer niet zoveel overhebben dat dat nog kan.’’

Marcel Bosker, zoon van een Drentse moeder en een Groningse vader, won voor de derde keer op rij een zilveren medaille in het eindklassement. De schaatser, die in 2018 nog de Nederlandse titel won, reed op de 10.000 meter de derde tijd: 13.06,88. Voor hem was het zilver het afgelopen weekeinde het hoogste haalbare. Bosker begon aan de slotafstand met 20 seconden achterstand op de ongenaakbare Roest.

Niet veel illusies meer

,,Ik had niet veel illusies meer vandaag’’, zei Bosker. ,,Ik wist dat het gek moest gaan, wilde ik nog als winnaar Thialf uitlopen. Ik ben wel tevreden. Op zich heb ik een oké toernooi geschaatst, meer zat er echt niet in. Patrick wint hier, maar hij was ook niet geweldig. Misschien lag het aan het blok trainingen dat we hebben gedraaid, waardoor niet alle afstanden even lekker liepen. Als ik alles honderd procent wil rijden, moet er nog een tandje bij en dat is niet gelukt.’’ Bosker dubbelde nog wel Koen Verweij, die na een hernia op de weg terug is.

Chris Huizinga uit Garnwerd, eveneens van Jumbo-Visma, werd na een nieuw persoonlijk record op de 10.000 meter (13.20,31) knap vierde op het toernooi. Hij zag eerder Jan Blokhuijsen van het Groningse Team IKO als concurrent voor de bovenste plaatsen wegvallen, nadat deze op de 1500 meter op een blokje stapte en gediskwalificeerd werd. ,,Ik ben tevreden met mijn ‘tien’. Een stabiele rit en een klein pr. Als ik naar mijn prestaties op het hele toernooi kijk, had ik twee mindere ritten en twee goede. Ik had nog wel wat extra’s willen geven. Dat is niet gelukt, maar ik reed hier wel veel beter dan op de NK afstanden. Daar ben ik heel blij mee.’’

Slotegraaf verrast

De nog maar 18-jarige Remo Slotegraaf uit Peize reed een verrassend goed NK en eindigde als zevende. De Drent verbeterde soms fors zijn tot dan snelste tijden op de 500, 1500 en 5000 meter op het toernooi waar Sven Kramer wegens griepverschijnselen ontbrak. Ook Jorrit Bergsma deed niet mee.

menu