Schaatsunie keurt 'Dutch Icederby' goed

De Nederlandse schaatsbond mag in maart volgend jaar de eerste Dutch Icederby Grand Prix organiseren in de Gelredome van Arnhem. De internationale schaatsunie ISU heeft het nieuwe evenement goedgekeurd. Op 24, 25 en 26 maart binden langebaanschaatsers en shorttrackers de strijd met elkaar aan op een ijsbaan van 220 meter.

De KNSB lanceerde in mei de icederby als evenement om de schaatssport te vernieuwen. De bond werkt samen met het Zuid-Koreaanse bedrijf Icederby Int'L. Er mag niet gegokt worden op de wedstrijden. Dat was een belangrijke voorwaarde voor goedkeuring van de ISU. ,,Icederby Int’l en de KNSB zijn zeer verheugd, omdat zo samen kan worden gewerkt aan de wereldwijde promotie en innovatie van de schaatssport'', liet de KNSB donderdag weten in een persbericht.

Om een eerder initiatief voor een Icederby in Dubai is veel te doen geweest. De ISU verzette zich fel tegen het evenement, omdat de organisatoren mikken op forse inkomsten uit het gokken op de wedstrijden. De integriteit van het schaatsen zou door het wedden op uitslagen in het geding zijn. De ISU dreigde zelfs met levenslange schorsingen als schaatsers en shorttrackers aan het lucratieve toernooi zouden meedoen.

Machtsmisbruik

Twee Nederlandse voorvechters, voormalig olympisch schaatskampioen Mark Tuitert en ex-shorttracker Niels Kerstholt, stapten uit protest naar de Europese Commissie, die in oktober vorig jaar een onderzoek aankondigde naar mogelijk machtsmisbruik door de ISU.

Tuitert reageerde op Twitter verheugd op de goedkeuring voor de icederby in de Gelredome, waar gokken dus verboden is ,,Het duurde even, maar dit is een doorbraak. De weg ligt open!''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.