Scheidsrechter Kuipers naar EK

Het Nederlands elftal ontbreekt, maar scheidsrechter Björn Kuipers doet volgend jaar wel mee aan het EK in Frankrijk. De scheidsrechterscommissie van de Europese voetbalbond UEFA heeft de 42-jarige arbiter uit Oldenzaal geselecteerd voor het toernooi waarop 24 landen strijden om de Europese titel.

Kuipers behoort tot de achttien scheidsrechters die de wedstrijden zullen leiden. ,,Het is een eer om geselecteerd te worden voor zo'n groot toernooi'', zei de Tukker dinsdag.

De supermarkteigenaar was tijdens het vorige EK, in Polen en Oekraïne, ook van de partij. Hij had toen de groepswedstrijden IerlandKroatië en OekraïneFrankrijk onder zijn hoede. Kuipers legde die laatste wedstrijd in Donetsk al na een paar minuten stil, vanwege overvloedige regenval. Na ruim een uur wachten kon het duel alsnog worden uitgespeeld. Kuipers moest, net als Oranje, na de groepsfase naar huis.

Finale als doel

Kuipers floot ook op het WK van 2014 in Brazilië, nadat hij dat jaar al de finale van de Champions League had geleid. De Tukker kreeg tijdens het WK drie wedstrijden, waaronder de achtste finale tussen Colombia en Uruguay. Kuipers werd genoemd als mogelijke leidsman van de finale, maar hij moest eerder naar huis omdat het Nederlands elftal ver kwam in het toernooi.

Kuipers is de eerste Nederlandse scheidsrechter die op twee EK's meedoet. Hij heeft het fluiten van de EK-finale als doel gesteld voor dit seizoen, zei hij begin augustus al.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.