Schoonspringster Van Duijn verrast met goud

Celine van Duijn heeft bij de Europese titelstrijd schoonspringen verrassend goud veroverd op het onderdeel toren. In het Schotse Edinburgh sprong Van Duijn van 10 meter hoog naar een totaalscore van 319,10. De Italiaanse Noemi Batki (315,00) werd tweede en Maria Kurjo uit Duitsland (308,15) pakte brons.

,,Wauw geweldig, ik kan het nog steeds niet geloven", zei een ontroerde Van Duijn over haar gouden optreden. ,,Het was erg spannend, maar dat ik win is echt een grote verrassing. Ik heb hier zo hard voor gewerkt de laatste jaren en nu betaalt het zich eindelijk uit."

Van Duijn plaatste zich als eerste voor de finale met een mooie serie van vijf sprongen. Toch was ze niet de favoriet voor eremetaal. De Nederlandse kwam namelijk nooit verder dan een zesde plaats op een EK en schoonspringtoppers als de Britse Lois Toulson (titelverdedigster) en de Italiaanse Noemi Batki stonden veel hoger aangeschreven.

Concurrentie liet steken vallen

Maar waar de concurrentie steken liet vallen, was Van Duijn uiterst accuraat in haar uitvoeringen. Ze bewaarde het beste voor het laatst. Ze sprong als laatste en wist dat ze een score van 66,3 nodig had voor goud. Na een foutloze sprong wist de jury genoeg: 70,4.

De gouden plak is ook direct de eerste medaille op een EK voor de Amersfoortse. Vorig jaar werd Van Duijn nog tiende op hetzelfde onderdeel bij de EK in Kiev.

Laatbloeier

Van Duijn ziet zichzelf ook als een laatbloeier maar dat komt vooral omdat ze nog geen acht jaar het schoonspringen beoefent. ,,Het is voor mij toch anders omdat ik pas op mijn achttiende ben begonnen met schoonspringen. Ik ben dan wel 'oud' maar een jonkie in deze sport", legt de 25-jarige uit. Op haar zesde begon ze met turnen en na vele blessures stopte ze in 2010 met de sport. ,,In het schoonspringen krijg je minder snel blessures en de overgang van de turnsport naar het springen is niet zo groot."

Na jaren van hard werken bleek haar carrièreswitch een gouden keuze.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.