Schutterend FC Emmen hard onderuit op Het Kasteel (met wedstrijdanalyse van Henny Meijer)

Michael de Leeuw. Foto: ANP Sport

FC Emmen leed zondagmiddag een ruime nederlaag op bezoek bij Sparta. In Rotterdam gingen de Drenten kansloos met 5-1 onderuit. 

Bij FC Emmen leefde in de aanloop naar het duel tegen Sparta dat er iets viel te halen in Rotterdam. De wedstrijd op Het Kasteel zou zomaar eens de eerste uitzege van het seizoen kunnen opleveren. Daar waren genoeg redenen voor aan te dragen.

Op De Oude Meerdijk pakten de Drenten in 2020 al drie overtuigende overwinningen en buitenshuis ging het in het nieuwe jaargang crescendo. Bovendien bewaarde FC Emmen goede herinneringen aan Het Kasteel. In mei 2018 promoveerde FC Emmen na een klinkende 3-1 zege op Sparta naar de eredivisie.

 

Wippertje

De hoop op een goed resultaat in Rotterdam was al snel vervlogen. Na twee minuten raakten de benen van Emmen-verdediger Michael Heylen hopeloos in de knoop. Joosten profiteerde van het geklungel en kreeg een vrije doortocht richting het Drentse doel. De aanvaller verschalkte doelman Dennis Telgenkamp met een mooi wippertje. 

Net toen Emmen wat beter in de wedstrijd kwam en Luka Adzic uit een steekbal van Sergio Peña een kans op de gelijkmaker miste, sloeg Sparta opnieuw toe. Wederom ging er verdedigend helemaal mis bij de Drenten. Ditmaal had rechtsback Lorenzo Burnet geen controle over zijn eigen ledematen en ontfutselde Mohamed Rayhi hem de bal. De aanvaller werd geen strobreed in de weg gelegd in zijn rush richting het doel van Telgenkamp en vanaf de rand van het zestienmetergebied schoot de aanvaller raak.

   loading

Het SP-AR-TA was schalde nog over de tribunes toen Bart Vriends kort na de 2-0 uit een vrije trap vrijstaand raak kopte en daarmee de wedstrijd al na een half uur besliste. De Rotterdammers lieten, evenals daarvoor, de Emmenaren de bal, maar door gebrek aan doortastendheid bij de gasten leverde dat geen enkele mogelijkheid op. 

Dubbele wissel

Emmen-trainer Dick Lukkien probeerde met een dubbele wissel in de rust het tij te keren. Jafar Arias kwam in het veld voor Adzic en Keziah Veendorp verving Burnet, die na zijn fout onzeker over het veld scharrelde.  De gewenste 3-1 viel snel. Glenn Bijl slingerde de bal vanaf de linkerkant voor het doel, waar Michael de Leeuw tussen twee Spartanen raak prikte.

Het moest de opmaat worden naar een spannende tweede helft, maar Emmen wist met het trage aanvalsspel geen gaten te vinden in de muur die de Rotterdammers hadden opgetrokken.  Sparta loerde op de counter en dat leverde tien minuten voor tijd een grote kans op voor Bryan Smeets, die via Telgenkamp naast schoot.

Uit de hoekschop die volgde, was Miguel Araujo de derde verdediger van FC Emmen die een negatieve hoofdrol voor zichzelf opeiste. De Peruviaanse verdediger tikte de hoekschop in het eigen doel. Daarmee was het nog niet gedaan voor het elftal van Lukkien. Vijf minuten voor tijd gleed Abdou Harroui na een vlijmscherpe counter de 5-1 binnen.

loading  

Linkerrijtje

Een zege had FC Emmen dicht bij het linkerrijtje gebracht, maar door de nederlaag moeten de Drenten zich weer richten op de degradatiezone. Dat gat bedraagt na dit weekend slechts vier puntjes.

menu