Selectiecommissie zoekt nieuwe rvc-preses

Een speciale selectiecommissie gaat op zeer korte termijn op zoek naar een nieuwe voorzitter voor de raad van commissarissen betaald voetbal. Daarover is donderdag tijdens een buitengewone algemene vergadering betaald voetbal in Zeist overeenstemming bereikt. De opvolger van de vorige maand opgestapte Johan Lokhorst moet volgens KNVB-directeur Jean-Paul Decossaux een bestuurlijke zwaargewicht zijn, ,,met een voetbalachtergrond en een voetbalhart''.

De profclubs uit de eredivisie en Jupiler League hebben tot en met maandag de tijd om met kandidaten te komen. Uit deze suggesties kiest de selectiecommissie een gegadigde voor het voorzitterschap van de rvc. De selectieprocedure moet vóór 25 oktober zijn afgerond. Op 29 november kan dan tijdens de najaarsvergadering de benoeming volgen van de nieuwe rvc-preses.

De selectiecommissie bestaat uit Arie van Eijden (Almere City FC), Wim Biesterveld (FC Volendam), Jeroen Slop (Ajax) en Luuc Eisenga (sc Heerenveen). Dit college gaat zelf nog op zoek naar een onafhankelijke preses.

,,De nieuwe rvc-voorzitter zal sturing moeten geven aan het hervormingsproces dat we ingaan bij de KNVB op het gebied van communicatie, organisatie, besluitvorming en samenwerking tussen de profs en amateurs'', liet Decossaux weten. ,,De bestuurlijke rommel waarin we bij de KNVB terecht zijn gekomen, mag niet nog een keer ontstaan.''

De eredivisie en de eerste divisie dragen beide voor de nieuwe rvc één kandidaat voor. Tijdens de najaarsvergadering op 29 november kan dan de driekoppige rvc worden benoemd. Later wordt nog bekeken of de raad opnieuw zal worden uitgebreid tot vijf commissarissen.

Simon Kelder blijft als toezichthouder de meest geschikte kandidaat namens de Jupiler League. Hij is als enig lid overgebleven uit de oude raad, die vorige maand uiteen viel vanwege alle ophef rond het terugtreden van Bert van Oostveen als directeur betaald voetbal en de beoogde benoeming van Gijs de Jong (inmiddels opgeschort) als diens opvolger. Henk Kivits, toezichthouder namens de eredivisie, legde donderdag als vierde lid zijn functie neer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.