Het is aannemelijker dat Sergio Padt nog een jaar bij FC Groningen blijft dan dat hij naar FC Emmen verkast. De Drentse interesse die deze week op tafel kwam voor de doelman heeft meer de schijn van een korte flirt dan van een serieuze overweging de doelman in te lijven. Zeker niet voor een miljoen.

Het veroorzaakte nogal wat commotie in de noordelijke voetbalwereld. FC Emmen informeerde bij FC Groningen naar de mogelijkheid om Sergio Padt over te nemen. Het nieuws kwam een dag nadat de Drentse eredivisionist met Simon Tibbling al een prominente oud-Groninger had vastgelegd. Met Padt erbij, toch een van de betere keepers van de eredivisie, zou het allemaal wel wat pijnlijk worden voor de grote broer.

Dat voorzitter Ronald Lubbers van de Emmer voetbaltrots een belletje uitdeed naar technisch directeur Mark-Jan Fledderus van FC Groningen staat vast, maar de kans dat het daadwerkelijk tot een transfer komt van de Groninger sluitpost is nihil. In ieder geval niet voor de gelimiteerde transfersom van een miljoen euro, die Padt bij zijn laatste contractverlenging in 2018 afdwong.

Forse investering

Wie Lubbers een beetje kent, weet dat de Drentse preses bereid is zijn nek ver uit te steken om FC Emmen op te stuwen in de vaart der volkeren van de eredivisie, maar de Schoonebeker blijft bovenal een zakenman. Investeren in spelers doet hij vooral om de club er op langere termijn beter van te laten worden.

FC Emmen is inmiddels best tot een forse investering in staat, als er maar een goed perspectief is dat het geld terugkomt en het liefst nog iets meer dan dat. Dat vooruitzicht is er niet bij Sergio Padt, die in juni zijn dertigste verjaardag vierde. Een investering van een miljoen is in het geval van de Groninger keeper nauwelijks terug te verdienen, al zou FC Emmen er de komende jaren wel een goede doelman aan hebben.

Een andere reden om aan te nemen dat het niet van een overgang van Padt naar FC Emmen gaat komen is dat het voor het eerst in de historie zou zijn dat de Drenten een speler gaan halen voor een bedrag met zes nullen. Het is in Emmen (nog) volstrekt ongebruikelijk om transfersommen in deze orde van grootte te betalen.

De duurste aankoop uit de geschiedenis van de club is voor zover bekend spits Marko Kolar, die in de zomer van 2019 voor 500.000 euro werd overgenomen van Wisla Krakau. Ook het bedrag dat Lubbers deze week voor Tibbling neertelde bij Brondby IF overstijgt het half miljoen niet. En dat is nog een speler van 25 die, als hij zijn niveau haalt van zijn eerste periode bij FC Groningen, over twee jaar zomaar een paar miljoen waard kan zijn.

Pikante transfer

De enige mogelijkheid dat de pikante transfer van Padt toch tot stand komt is als FC Groningen zich bereid toont flink wat water bij de wijn te doen. Er zijn enkele redenen waarom de club dat zou kunnen overwegen. In de eerste plaats heeft de doelman een aflopend contract. Na dit seizoen loopt hij gratis en voor niets de deur uit als zich in de tussentijd geen club meldt die het miljoen wel wil ophoesten.

De kans om toch nog enkele tonnen op te strijken is er nu, maar die opbrengst zal moeten worden afgezet tegen de waarde die Padt komend seizoen nog op het veld kan hebben voor FC Groningen. Bovendien kan Fledderus hem in de loop van het jaar nog eens proberen te verleiden een nieuw contract te tekenen.

Een tweede reden voor FC Groningen om Padt toch te laten gaan zou het vorstelijke salaris kunnen zijn waarmee de keeper zwaar op het spelersbudget drukt. Toen hij in 2018 een verbeterd contract afsloot was Padt nog international, aanvoerder bovendien en had hij nog niet het treinschandaal achter zijn naam staan.

Voor toenmalig directeur Hans Nijland was het genoeg reden om diep in de buidel te tasten. De doelman werd één van de grootverdieners van de selectie. Bij een verkoop zou FC Groningen zich dat salaris komend seizoen kunnen uitsparen, hoewel er wel een nieuwe keeper voor terug moet komen.

Ergernis over topsportmentaliteit

Padt, en dat zou ook nog een overweging kunnen zijn, bracht in het verleden met verschillende incidenten de club een paar keer in diskrediet. Ook was er wel eens ergernis bij de technische staf over zijn topsportmentaliteit, die niet altijd om over naar huis te schrijven was. Maar daar staat tegenover dat de goalie topfit uit de maandenlange coronabreak kwam en met een afgetraind lijf op het veld staat.

Sentiment speelt tenslotte ook een rol. Dat zou voor FC Groningen en voor Padt juist een reden zijn om hem niet voor een prikkie de deur uit te doen. Want waarom zou de meest noordelijke voetbaltrots de vijand van 60 kilometer verderop voor een paar centen versterken met een uitstekende doelman, die ook nog eens heel goed ligt bij de eigen achterban? Hoe zullen de supporters reageren als hun held volgend seizoen ineens bij de buurman onder de lat staat?

Nee, al met al is een overgang van Padt naar Zuidoost-Drenthe verre van waarschijnlijk. Sinds het ene telefoontje van Lubbers is er geen contact meer geweest over de doelman. De kans is groot dat dat zo blijft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
FC Emmen