Shaun White wint goud op halfpipe

De Amerikaanse snowboardvedette Shaun White heeft in Pyeongchang zijn derde olympisch goud veroverd op de halfpipe. White was eerder al de beste in Turijn 2006 en Vancouver 2010. Vier jaar geleden miste hij in Sotsji net het podium. Het betekende ook de honderdste gouden medaille voor de Verenigde Staten in de historie van de Winterspelen.

White scoorde met zijn laatste run 97,75 punten en wist daarmee de Japanner Ayuma Hirano achter zich te laten. Hirano haalde in run twee 95,25 punten. De Australiër Scotty James, regerend wereldkampioen, werd derde met een score van 92. De wedstrijd werd nog even stilgelegd na een harde val van de zestienjarige Japanner Yuto Tosuka. Hij moest door de medische dienst uit de halfpipe worden gehaald.

De 31-jarige White bevestigde zo in Korea nog maar eens zijn status. ,,Ik wist dat ik het in me had, maar na mijn run wist ik niet zeker of ik het gered had'', vertelde White die zeer emotioneel reageerde toen zijn score oplichtte. ,,Ik ben zo trots, deze druk heb ik gewoon nodig.'' Voor de laatste run stond hij nog tweede achter Hirano, de nummer twee van Sotsji.

De Amerikaanse zwemlegende Michael Phelps, met 28 medailles waarvan 23 gouden de olympiër met de meeste prijzen achter zijn naam, was snel met zijn felicitaties op Twitter. ,,Niets beters dan een mooie comeback, toch? Verlossing is een geweldig gevoel'', richtte Phelps zich tot White, die ook lof kreeg van de man die hij net daarvoor geklopt had. ,,Zijn 'tricks' zijn zo goed, Hij was geweldig'', meende Hirano.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.