Simon Erisko* hield bijna een jaar zijn mond over de messteek die een van zijn knieën grotendeels verwoestte. Volgens Erisko stak zijn neef, profvoetballer Quincy Promes, hem in juli 2020 neer op een privéfeest in Abcoude. Terwijl Erisko nu strompelend en met pijn door het leven gaat, is Promes een van de voetbalhelden die Oranje naar de Europese titel moeten leiden. Dat kan Simon Erisko niet bevatten. „Waarom duurt het zo lang voordat justitie in actie komt?”

Bijna een jaar is Simon Erisko bezig met revalidatie, traumaverwerking en het zoeken naar een nieuw doel in zijn leven. De werkzaamheden voor zijn klusbedrijf kan Erisko niet meer uitvoeren. De felle messteek die belangrijke pezen en spierweefsel in zijn knie doorkliefde, houdt hem nog iedere dag bezig, zegt de neef van Oranjespeler Quincy Promes. „Misschien dat het in de toekomst ooit nog goed komt, maar niemand kan me daar zekerheid over bieden.”

Fabeltjes en arrogante houding

Samen met zijn advocaat mr. Yehudi Moszkowicz vertelt Erisko éénmalig zíjn verhaal. Hij kwam mede tot de beslissing te praten door interviews afgelopen week van zijn neef Quincy, zegt Erisko. „Het doet pijn te moeten lezen dat hij blijft ontkennen. Er is zoveel bewijs, ook van ooggetuigen. Ik probeer me te focussen op mijn herstel en de toekomst en daar kan ik zijn fabeltjes en arrogante houding niet bij hebben.”

Een tweede reden om te praten is, volgens Erisko’s advocaat Yehudi Moszkowicz, de houding van het Openbaar Ministerie in Amsterdam. „We krijgen het onderzoeksdossier maar niet te zien”, ergert Moszkowicz zich. „We hebben er gewoon recht op. Volgens de officier van justitie heeft ze het dossier pas kortgeleden gekregen van de politie en buigt ze zich nu over de vraag of en zo ja wanneer ze Promes gaat vervolgen. Mijn cliënt vreest nogal dat het OM de beslissing over het EK heen wil trekken. Als de aanklager daar inderdaad op uit is, spannen we een procedure aan. De zaak is klip en klaar. Iedere andere steekpartij van deze omvang was allang aan de rechter voorgelegd.”

De stemming op het feest sloeg om

De gebeurtenissen in juli in een bedrijfspand van Promes in Abcoude staan Erisko nog op het netvlies gegrift. Het feest begon gezellig maar de afloop was desastreus volgens Erisko. „Ik ben tijdens het feest nog met Quincy op de foto geweest.” Simon toont zijn telefoon met een foto waarop de twee glunderend poseren en Promes het toestel omhoog houdt. „Later sloeg de stemming om voor mij onduidelijke reden om en werd ik aangevallen toen het feest eigenlijk al was afgelopen.”

loading

Volgens Erisko ging het pas mis toen hij na afloop naar buiten liep. „Plotseling zag ik mijn neef met een woeste blik in zijn ogen op me afstormen. Ik deinsde naar achteren en viel achterover. Dat redde denk ik mijn leven want anders was het mes niet in mijn knie maar in mijn bovenlichaam terechtgekomen. Ik voelde meteen mijn been warm worden van het bloed. Ik trok me overeind aan iemand die naast me stond maar kon mijn been amper nog bewegen. Die persoon heeft me naar de auto begeleid en ging mee naar het ziekenhuis. Daar schrokken ze zich rot van de diepe steekwond. Artsen liepen af en aan en keken allemaal zeer bedenkelijk. Ik ging me steeds meer zorgen maken.”

Volgens Erisko en Moszkowicz was op dat moment nog geen sprake van een politieaangifte. „Mijn cliënt wilde het eerst in onderling overleg oplossen”, zegt de advocaat. Simon: „Ik was altijd trots op mijn neef en wilde zijn carrière niet beschadigen. Maar ik hoorde helemaal niks. Geen telefoontje, geen berichtje, het bleef helemaal stil. Dit terwijl al direct duidelijk was dat de verwondingen zeer ernstig waren en het letsel zeer waarschijnlijk blijvend is.”

Hij vervolgt: „Als ik zeg dat het nu beter gaat, dan lieg ik. Ik probeer me voor m’n zoon sterk te houden. Ik dank God, de chirurgen, mijn fysio en iedereen die me steunde dat ik weer kan lopen. Ik loop, maar de trap op, rennen, bukken, hurken lukt allemaal niet.”

Voorstel: een paar duizend euro vergoeding

Volgens Moszkowicz volgde uiteindelijk een wat merkwaardig contact met een zich zaakwaarnemer van Promes noemende dame. Later volgde een advocate die al gauw werd ingeruild voor mr. Spong, die namens de moeder van Promes een voorstel deed om de materiële kosten tot een bedrag van maximaal een paar duizend euro te vergoeden. „Een lachertje”, schampert Erisko. „Het is me totaal niet om geld te doen. Maar ik heb al een jaar niet kunnen werken en ook de toekomst is zeer onzeker. Je kunt niet iemand neersteken en dan vervolgens gewoon lekker doorgaan met je leventje zonder de consequenties te aanvaarden.”

Moszkowicz heeft inmiddels in een civiele procedure voor ruim zes ton beslag laten leggen op de kapitale villa van Promes in Nederland. „Dit is ter zekerheidsstelling van de claim”, legt de advocaat uit. „De rechter heeft toestemming gegeven voor het beslag om te voorkomen dat geld wordt weggesluisd om in de toekomst een eventueel door de rechter toegewezen schadeclaim niet te hoeven voldoen. Maar dat is een aparte procedure. Mijn cliënt wil dat Promes zich ook verantwoordt voor de strafrechter.”

Simon Erisko ziet intussen met lede ogen aan hoe zijn ooit zo door hem bewonderde neef over het trainingsveld van Oranje dartelt. „Wat gaat er in zijn hoofd om?” vraagt hij zich af. De beslissing van de bondscoach om zijn neef toch te selecteren kan Erisko niet goed begrijpen. „Frank de Boer zei dat hij het sportieve oogpunt belangrijker achtte. Het is volgens mij niet aan hem daar een oordeel over te hebben. Eens komt de waarheid aan het licht en hoe zal de bondscoach dan op zijn beslissing terugkijken?”

De advocaat van Promes, mr. Gerard Spong, wil niet reageren. Het Openbaar Ministerie zegt dat de officier van justitie het onderzoeksdossier eind mei heeft ontvangen en dat ze tijd nodig heeft om het te bestuderen en tot een beslissing te komen.

KNVB: Het is aan de rechter

Directeur betaald voetbal Eric Gudde van de KNVB vindt niet dat de directie van de voetbalbond Frank de Boer ervan had moeten weerhouden Quincy Promes te selecteren. „Het grondbeginsel van onze rechtsstaat luidt: iemand is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Het is alleen aan de rechter om de schuldvraag te beantwoorden. Dat grondbeginsel volgen wij hier ook”, laat hij in antwoord op in totaal tien vragen aan Frank de Boer en hem in een kort statement weten.

Volgens Gudde is er geen sprake van dat de KNVB het Openbaar Ministerie heeft verzocht de zaak-Promes over het EK te tillen. „Desgevraagd melden we dat de KNVB zich nooit zal bemoeien met de rechtsgang, geen partij is in deze en ook geen verzoek van welke aard dan ook heeft gedaan bij het OM”, aldus de directeur. „We willen benadrukken dat ook wij zien dat dit voor alle betrokkenen een vervelende situatie is.”

Ook Quincy Promes zelf is via de perschef van Oranje om een reactie gevraagd, maar kiest ervoor om niet te reageren.

*Om de privacy van het slachtoffer te waarborgen, is op zijn verzoek gekozen voor een gefingeerde naam. De redactie kent wel de identiteit van het slachtoffer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport