Slag om Norg 2019: de crossers zijn in het voordeel

De combinatie van weg en veld is op dit moment zeer succesvol in de wielersport. Zo staan op de erelijst van de Slag om Norg - zondag wordt de achtste editie gereden - met Mike Teunissen, Gert-Jan Bosman en Gianni Vermeersch drie (oud-)veldrijders.

,,Je moet als veldrijder explosief zijn, maar je leert ook om te blijven geven”, zo vertelde Mike Teunissen – in 2012 de eerste winnaar van de Slag om Norg – na zijn imposante sprint in de openingsrit van de Tour de France van dit jaar. Een sprint die hem de eerste gele trui in dertig jaar voor een Nederlander opleverde. De Limburger was ooit wereldkampioen in het veld bij de beloften, maar keerde de sport de rug toe op het moment dat hij profrenner op de weg kon worden.

Ook Julian Alaphilippe, een andere hoofdrolspeler uit de Tour, bewandelde deze weg. ,,Ook omdat mannen als Wout van Aert en Mathieu van der Poel eraan kwamen. Die waren in het veld te sterk voor mij. Dat maakte voor mij de keuze gemakkelijker”, liet hij door na zijn Tourritwinst in Brussel optekenen.

Slag om Norg live op dvhn.nl

De Slag om Norg 2019 is live te volgen op dvhn.nl. De de uitzending - een samenwerking met Sport Noord - van de achtste editie van deze Drentse wielerwedstrijd start om 15.00 uur. 

Succesvolle combinatie

Gert-Jan Bosman, die in 2013 de Slag om Norg won, reed met Teunissen in het Rabobank Offroad Team. ,,Wij maakten toen al een succesvolle combinatie, want het veldrijden stond voorop, maar we presteerden in de maanden mei tot en met augustus ook heel goed op de weg. Maar ook in dat team werd gezegd dat je op een gegeven moment moest kiezen. Ik heb het ook geprobeerd met alleen wegwielrennen, maar ik moet zeggen dat ik het veldrijden dan gewoon miste. Het is leuk om twee sporten te combineren, dat houdt je mentaal ook fris.’’

,,In de winter een goede training op de crossfiets of de mountainbike vind ik prettiger dan vier uur langer kilometers maken op de weg in die periode. Mensen als Mathieu van der Poel en Wout van Aert bewijzen momenteel dat de combinatie te maken is als je goed plant. Al zal het zeker helpen dat dit ook supertalenten zijn. Ik rijd natuurlijk bij VolkerWessels-Merckx op een lager niveau, maar ook ik merk dat dat crossen me scherper maakt op de weg. Je snijdt bochten beter aan, je hebt een versnelling meer in huis. Zeker in de Slag om Norg is het een groot voordeel als je gecrosst hebt als je over dat gravel moet sturen en de goede lijnen moet kiezen”, zegt de renner uit Emmen.

Van nature explosief

Veldritbondscoach Gerben de Knegt ziet dat zijn sport weer meer gewaardeerd wordt, juist door de successen op de weg. ,,Ik denk dat de verklaring is dat veldrijders van nature heel explosief moeten zijn. En wegwedstrijden worden vaak beslist door explosieve momenten als een sprint of een versnelling bergop. Dat is iets dat je jezelf later minder goed kunt aanleren; dat heb je door de combinatie al van jongs af aan te doen. Als je na de nieuwelingen instapt in het veldrijden, dan ga je dat voordeel eigenlijk al niet meer halen. Vergeet niet dat Van der Poel en Van Aert al jaren de weg en het veld combineren.”

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.