Slijtageslag in Energiewacht Tour

Elke etappe van de Energiewacht Tour is ook een soort van aflevering van het allang verdwenen Avro-programma Ontdek je plekje, maar of er na de ontberingen van woensdag nog animo is in het vrouwenpeloton voor een vakantie in Winsum? Waarschijnlijk niet.

De meeste wielrensters zullen de herinneringen aan het Hogeland diep wegstoppen, zo slopend was de 116,8 kilometer lange rit in de vorm van vijf omlopen door Mensingeweer, Saaxumhuizen, Baflo en de start- en finish in de Winsumer hoofdstraat.

De gave wierde van Rasquert, het Reitdiep met zijn kronkelende maren, het pittoreske kerkje van Saaxumhuizen, het historische centrum van Winsum. Stuk voor stuk zijn ze te scharen onder de bezienswaardige pareltjes die de provincie Groningen de toerist te bieden heeft, maar het vrouwenpeloton had er nauwelijks oog voor.

Geen wonder. Horen en zien verging de dames tijdens de slijtageslag waarin de tweede etappe uitmondde. Liefst 38 rensters knepen in de remmen, gaven er de brui aan als gevolg van de kou, de wind, de regenbuien en de bijbehorende valpartijen die de koers teisterden. Zij zullen het finisheiland Borkum zondag niet halen, althans niet op de fiets.

Dat recht is voorbehouden aan de allersterksten, die donderdagmiddag de tweede etappe kleur gaven ondanks de zware omstandigheden. Net als donderdagavond tijdens de ploegentijdrit met start en finish op de Vismarkt in de stad Groningen was de equipe van Boels Dolmans. De formatie met daarin de nummers 1 en 2 van het algemeen klassement - Chantal Blaak en Ellen van Dijk - nam al een hypotheek op de eindzege. Vooral Blaak miste tijdens de etappe op het Hogeland geen enkele slag. Dat betaalde zich uit.

De wedstrijd was amper begonnen of het peloton scheurde al in stukken. Na een paar kilometer nam een kopgroep van 15 rensters een voorsprong van 40 seconden. Omdat er eendrachtig werd samengewerkt liep het verschil met de achtervolgende groep al snel op naar meer dan twee minuten. Naast Van Dijk en Blaak maakten ook toppers als Kirsten Wild, Lucinda Brand, Annemiek van Vleuten en de Groningse Julia Soek deel uit van dit gezelschap.

Op zo’n dertig kilometer voor de streep kwam er door ontsnappingspogingen een eind aan de samenwerking. Onder anderen de tweevoudig Australische kampioene Gracie Elvin probeerde weg te komen. Zij had haar lesje wel geleerd na de Ronde van Drenthe, waar ze er in de sprint werd opgelegd door de nu weer naast haar fietsende Blaak. Haar pogingen waren tevergeefs.

De kopgroep brak, kwam weer gedeeltelijk bij elkaar, tot uiteindelijk twaalf rensters zich opmaakten voor de finale in de smalle Winsumer Hoofdstraat. Daar was Blaak de sterkste van allemaal. ,,Na vier doorkomsten wist ik dat het een lastige aankomst was, waarbij ik op tijd van voren moest zitten om kans te maken op de overwinning”, vertelde de Rotterdamse, die in maart ook al Gent-Wevelgem op haar naam schreef en derde was in de Ronde van Vlaanderen. ,,Ik nam de gok om van heel ver aan te gaan. Dat pakte goed uit.’’

Blaak, die de gele trui overnam van haar ploeggenote Van Dijk, heeft goede papieren voor de eindzege. ,,Maar ik reken me nog niet rijk. We staan er goed voor met twee rensters voorin het klassement, maar het is elke dag opletten in deze wedstrijd. De tijdrit van zaterdag is heel belangrijk. Je kunt geen dag verslappen.”

De etappe vanuit de ploegwagen bekijken? Dat kan. We reden deze etappe mee met ploegleider van Lares-Waowdeals Bart Faes.

Vrijdag gaat de Energiewacht Tour verder in Stadskanaal met een etappe over 131,9 kilometer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.