Spanje komt goed weg tegen Iran

Spanje heeft in groep B van het WK in Rusland de eerste overwinning behaald. De ploeg van interim-bondscoach Fernando Hierro bleef met veel moeite Iran de baas: 1-0.

De treffer kwam op naam van Diego Costa, die in de 54e minuut fortuinlijk doel trof. Het was zijn derde WK-treffer. Eerder scoorde de spits van Atlético Madrid twee keer in het duel met Portugal (3-3).

Strijdbare Iran

Spanje had een groot veldoverwicht, maar het surplus aan balbezit leidde niet tot veel uitgespeelde kansen. Na een uur vierde het strijdbare Iran uitbundig feest na de vermeende gelijkmaker van Saeid Ezatolahi. Door interventie van de videoscheids werd het doelpunt echter terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Bondscoach Carlos Queiroz van Iran stuurde in Kazan amper één spits (Sardar Azmoun) naar het front. AZ-aanvaller Alireza Jahanbakhsh, nog basisspeler tegen Marokko (1-0), moest op de bank beginnen. Spanje wist zich geen raad met de zeer defensieve tactiek van Iran. De ploeg van Hierro miste tempo en raffinement om de Iraanse muur van verdedigers stuk te spelen.

Gelukje

Na de pauze verhoogde Spanje de druk op het Iraanse doel. Beste kans was niettemin eerst voor Karim Ansarifard die een vliegend schot in het zijnet zag belanden. Met een gelukje wist Costa de ban te breken. Verdediger Seyed Majid Hosseini schoot de bal via het been van de Spaanse rommelaar achter zijn eigen doelman: 1-0.

Het slordige Spanje wist daarna niet door te drukken en was de videoarbiter dankbaar voor het afkeuren van de verrassende gelijkmaker. Ook Jahanbakhsh kon de kostbare gelijkmaker in de slotfase als invaller niet afdwingen. Met een kopbal was Mehdi Taremi nog het dichtst bij 1-1 (net over de lat).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.