Spektakelstuk in Alkmaar eindigt onbeslist

In een wedstrijd die in de slotfase alle kanten op ging, hebben AZ en FC Utrecht zaterdag allebei genoegen moeten nemen met een punt. De Alkmaarse ploeg voelde zich bekocht, omdat in de tachtigste minuut een treffer van invaller Robert Mühren ten onrechte werd afgekeurd door de arbitrage. In plaats van 2-0 stond het vijf minuten later ineens 1-2 voor de bezoekers. Dankzij een benutte strafschop in blessuretijd van Jeffrey Gouweleeuw pakte AZ toch nog een puntje: 2-2.

Ron Vlaar zal zich zijn terugkeer in de eredivisie zodoende lang heugen. De verdediger maakte na 3,5 jaar afwezigheid zijn rentree op de Nederlandse velden, in het shirt van zijn jeugdliefde AZ. Vlaar, één van de vier nieuwelingen in de Alkmaarse basis, kon niet voorkomen dat FC Utrecht in de openingsfase een paar grote kansen kreeg. De bezoekers combineerden makkelijk door de defensie van AZ, maar verzuimden door te drukken. De Franse topschutter Sébastien Haller werd na een flitsende aanval vrij voor Gino Coutinho gezet, maar hij stuitte op de doelman. Even later schoot linksbuiten Patrick Joosten de bal na een handige actie net voorlangs.

Geheel tegen de verhoudingen in kwam AZ na 26 minuten op voorsprong via Mattias Johansson. De Zweedse rechtsback kreeg de bal wat gelukkig voor zijn voeten en krulde die vervolgens met links langs keeper Robbin Ruiter: 1-0. FC Utrecht moest na rust verder zonder de aangeslagen spelmaker Yassin Ayoub, vorige week nog de 'matchwinner' tegen Ajax (1-0). In de spectaculaire slotfase ging de wedstrijd alle kanten op. Eerst vierde Mühren in de tachtigste minuut de 2-0. Tot ongeloof van alle Alkmaarders keurde scheidsrechter Bas Nijhuis die treffer echter af, op aangeven van zijn grensrechter.

Vijf minuten later stond Utrecht ineens voor. Ruud Boymans vierde zijn rentree na een jaar blessureleed met de gelijkmaker, waarna Haller met een prachtige voetbeweging voor de 1-2 zorgde. AZ hield toch nog een puntje over aan het duel toen Gouweleeuw in blessuretijd koel bleef vanaf 11 meter.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.