Arjen Robben.

Sportcolumn: FC Groningen vindt in Arjen Robben een prikje om de pijn wat te verzachten

Arjen Robben. Foto: ANP

Even leek de adoratie voor legendes als Maradona, Cruijff en Pelé afgelopen week naar de achtergrond te zijn verdreven, want daar was hij dan: Arjen Robben, de flankenflitser met zijn oh zo herkenbare dribbels. Naar binnen trekken, even kijken of gewoonweg blind vertrouwen op het gevoel, net voldoende ruimte creëren en vervolgens ongenadig de trekker overhalen. Een ware lust voor het oog.

Robben, de koning van de dribbel en – ja, we kunnen het niet ontkennen – ook die van de gracieuze schwalbe, verraste vriend en vijand door zijn voetbalpensioen de rug toe te keren en nogmaals de liefde te verklaren aan ‘zijn’ FC Groningen. De club waar hij de jeugdopleiding doorliep, zijn profdebuut maakte en gedurende zijn avonturen in binnen- en buitenland altijd warme gevoelens voor hield.

Gevoelens die al die tijd wederzijds bleven, bleek eens te meer uit de reacties die volgden. Daarop afgaande leek het haast alsof God op aarde was neergedaald. ‘Een geschenk uit de hemel’, schreef mijn zeer gewaardeerde collega William Pomp. Want, zo concludeerde hij, zelfs al zou de teruggekeerde ster geen minuut spelen, zijn rentree is nu al geslaagd. Dat is nou wat je noemt: de spreekwoordelijke spijker op zijn kop slaan.

Waar FC Groningen een paar maanden geleden nog noodgedwongen elf medewerkers moest ontslaan, staan de zaken er nu iets positiever voor. Sinds de komst van Robben afgelopen zaterdag werd aangekondigd, is de verkoop van seizoenkaarten in een stroomversnelling beland. Het zou de club zelfs niet verbazen als de magische grens van 15.000 kaarten wordt bereikt. Bovendien vliegen de shirts met nummer 10 en de naam Arjen Robben als warme broodjes over de toonbank.

Ik hoorde afgelopen week een treffende uitspraak: terwijl de wereld naarstig op zoek is naar een vaccin tegen het coronavirus, heeft FC Groningen een prikje gevonden om de pijn wat te verlichten. Natuurlijk compenseert dit niet de volledige coronaklap, maar het is een welkome boost. Wat dat betreft is de insteek van Arjen Robben om de club door middel van zijn entree te helpen inderdaad geslaagd. Nu maar hopen dat we hem binnenkort als vanouds over de velden zien dartelen.

menu