Met wisselend succes slaan vier noordelijke tennissers zich op buitenlandse banen door de coronacrisis. Sidané Pontjodikromo was op een Turks proftoernooi dicht bij een verrassing, maar hij miste vier matchpoints tegen een sterke Oezbeek.

Pontjodikromo, de stad-Groninger die al enkele jaren in Leersum woont en traint bij oud-bondscoach Tjerk Bogtstra in Doorn, speelt deze week in het Turkse Antalya, waar momenteel doorlopend toernooien in de World Tennis Tour worden gehouden, het derde proftennisniveau van de wereld.

Vorige week was de 20-jarige Groninger heel dicht bij de tweede ronde van het hoofdtoernooi. In de kwalificaties had Pontjodikromo al afgerekend met Matheus Pucinelli de Almeida, de huidige nummer 682 van de wereld. Die zege was een prima scalp, aangezien Pontjodikromo op plek 935 van de ATP-ranglijst vertoeft.

Bijna een stunt

Het leek nog mooier te worden, want in de eerste ronde van het hoofdtoernooi in Antalya had Pontjodikromo bijna voor een regelrechte gezorgd stunt. Khumoyun Sultanov (22) was daarin zijn tegenstander en deze Oezbeekse tennisser staat op plek 330 van de ATP-ranglijst, een plek die hem bijna toegang verschaft tot de ATP-toernooien, het hoogste proftennisniveau.

De eerste set was voor Sultanov (7-6), waarna Pontjodikromo set twee pakte (3-6). In de beslissende supertiebreak trok Sultanov met 11-9 nipt aan het langste eind, nadat de Groninger liefst viermaal een matchpoint onbenut had gelaten. ,,Echt ontzettend zonde’’, kijkt Pontjodikromo teleurgesteld terug. ,,Dit was echt wel een mooie winst geweest.’’

Tegenstander die veel hoger staat

Deze week haalde Pontjodikromo het hoofdtoernooi van Antalya niet, al scheelde het weinig. En weer versloeg hij een tegenstander die veel hoger dan hij staat geklasseerd, de Spanjaard Pedro Vives Marcos, de nummer 610 van de wereld. Pontjodikromo was met 6-3 en 7-6 te sterk voor hem, maar was vervolgens op de drempel van het hoofdtoernooi net niet opgewassen tegen de Argentijn Leonardo Lopez Linquet, de mondiale nummer 1732: 4-6, 7-6, 5-10.

Niels Visker (19) uit Lageland speelt ook in Antalya en won deze week eerst knap van Pucinelli de Almeida, die vorige week al door Pontjodikromo was verslagen, maar verloor in de tweede ronde van de kwalificaties van Gabriele Maria Noce (840ste op de ATP-lijst), maar ook nipt: 9-11 in de supertiebreak. Ook vorige week was de tweede ronde van de ‘kwali’s’ het eindstation voor hem.

Dubbeltoernooi

Max Houkes haalde deze week evenmin het hoofdtoernooi in Antalya. De jonge tennisser uit Sleen verloor van de Fransman Samuel Brosset in twee sets. In het dubbeltoernooi staan Houkes en Pontjodikromo nog wel, ze spelen samen en staan donderdag op de baan tegen de Italianen Jacopo Berrettini en Raul Brancaccio.

Bij de vrouwen speelde Arianne Hartono vorige week het toernooi in Manacor op Mallorca. Daar verloor de Meppelse in de eerste ronde van het hoofdtoernooi van haar landgenote Eva Vedder: 2-6, 6-3, 3-6.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport