Seizoenkaarthouders van FC Groningen en FC Emmen kunnen voorlopig slechts een kwart tot een derde van de thuiswedstrijden van hun clubs bijwonen. Het vullen van het stadion is in coronatijd een enorme puzzel.

Om maar meteen met het slechte nieuws te beginnen: FC Groningen en FC Emmen zullen het hun supporters de komende tijd niet 100 procent naar hun zin kunnen maken. Dat is een utopie in coronatijd. Veel fans gaan buiten de boot vallen, zeker als straks de competitie begint. Lang niet iedereen zal op zijn eigen stoeltje kunnen zitten en voor iedere seizoenkaarthouder geldt dat hij of zij slechts een kwart tot een derde van de wedstrijden kan bijwonen.

Als gevolg van de coronamaatregelen verwacht FC Groningen het Hitachi Stadion voor ongeveer 20 procent te kunnen bezetten, bij FC Emmen denken ze 25 procent van de stoeltjes te mogen verkopen met inachtneming van de anderhalvemeter-regelgeving. Daarbij geldt zowel in Drenthe als in Groningen dat de oefencampagne van de eredivisie, die zaterdag van start gaat met de wedstrijd FC Groningen-Heracles Almelo, als proef dient voor de competitie, die voor beide clubs op zondag 13 september begint.

Rekensommen

Eerst maar eens inzoomen op de groene kathedraal. Afgelopen week gingen de kaartjes voor het eerste oefenduel in de verkoop. Dat gebeurde op getrapte wijze. FC Groningen liet er vele rekensommen op los en denkt dat dit dé manier is om het stadion maximaal te vullen. ,,We hebben alle creativiteit gebruikt en ingewikkelde formules bedacht om het stadion optimaal bezet te krijgen’’, vertelt woordvoerder Richard van Elsacker.

Adressen met vier geregistreerde seizoenkaarthouders konden afgelopen week als eerste hun tickets kopen, een dag later gevolgd door families met drie abonnementen en zo verder. FC Groningen hoopt op die manier zoveel mogelijk leden uit één huishouden naast elkaar te kunnen plaatsen. Gezinnen hoeven geen anderhalve meter afstand te houden.

De kaarten zijn naar rato verdeeld over de categorieën, zodat seizoenkaarthouders uit een eenpersoonshuishouden evenveel kans maken als adressen waarop vier seizoenkaarten zijn geregistreerd. Het uitvak is daarnaast door FC Groningen volledig gereserveerd voor jeugd tot en met 18 jaar. Die mogen zonder uitzondering naast elkaar zitten. De ruimte is er, want supporters van andere clubs zijn voorlopig niet welkom.

De verwachte stormloop op het eerste oefenduel (met misschien wel de eerste minuten van Arjen Robben) bleef uit. Van de 4100 beschikbare kaarten in het Hitachi Stadion werd tot dusver slechts de helft verkocht. De overgebleven tickets zijn in de losse verkoop gegaan, maar het ziet ernaar uit dat het onderkomen van FC Groningen zaterdag niet tot het maximum gevuld zal zijn.

Voorwaarden

Volgens Van Elsacker ligt daar een breed scala aan mogelijke oorzaken aan ten grondslag. Het is niet alleen de vakantie. ,,Misschien komt het ook wel door de voorwaarden die gesteld zijn, bijvoorbeeld dat je geen gezondheidsklachten mag hebben’’, denkt de zegsman hardop. ,,Er zijn vast ook mensen die door corona niet durven komen. Bovendien is het slechts een oefenwedstrijd. We hebben diehard-supporters die voor een training al bereid zijn te betalen, maar er zijn ook fans die pas naar het stadion komen als de competitie begint.’’

Bij FC Emmen moet de kaartverkoop voor het eerste oefenduel nog beginnen. Ook in Drenthe krijgen seizoenkaarthouders voorrang, maar de verkoop gaat anders dan in Groningen. Bij FC Emmen is besloten het ‘terrasbeleid’ te hanteren. Stoelen worden uitsluitend twee aan twee verkocht met daaromheen de vereiste ruimte. De kaarthouders hoeven zodoende niet uit één huishouden te komen.

,,Voor ons eerste oefenduel tegen Cambuur gaan we het in ieder geval zo doen’’, zegt directeur Jan Zwiers. Maar hij sluit niet uit dat het beleid in de aanloop naar de competitiestart nog verandert. ,,Misschien blijkt toch dat er veel supporters zijn die met zijn drieën of vieren bij elkaar willen zitten, al zijn er volgens onze database niet veel adressen waarop vier seizoenkaarten zijn geregistreerd. Als we daar toch een vak voor reserveren dat vervolgens niet helemaal wordt gevuld, verliezen we weer capaciteit. Ook bij ons is het streven om het stadion binnen de normen maximaal te vullen.’’

Loten

Het blijft voorlopig passen en meten en seizoenkaarthouders zullen het grootste deel van de wedstrijden moeten missen. Bij FC Groningen sluiten supporters die een wedstrijd hebben gezien bij het volgende duel weer achteraan. Bij FC Emmen denkt men nog na over de verdeling van de wedstrijden onder de seizoenkaarthouders.

Loten is een optie, maar dan bestaat de kans dat supporters een wedstrijd toebedeeld krijgen op een datum die ze niet past. Of ze krijgen een ander duel toebedeeld dan hun vaste voetbalmaatje. Inschrijven op wedstrijden met een vol is vol-beleid is een andere mogelijkheid.

Zwiers: ,,Eén ding is zeker, wat we ook doen, we kunnen het onder de huidige omstandigheden nooit voor iedereen goed doen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus