Standbeeld onthuld van voetballer Ricksen

Onder grote belangstelling hebben Mark van Bommel en Kevin Hofland vrijdagavond in Sittard een standbeeld onthuld van voormalig profvoetballer Fernando Ricksen. Dat gebeurde voor het stadion van Fortuna Sittard in aanwezigheid van ruim duizend fans, spelers, trainers en (oud-)medewerkers van Fortuna en Glasgow Rangers. Ricksen, zelf ook aanwezig, speelde voor beide clubs, evenals voor AZ, Zenith St. Petersburg en het Nederlands elftal.

In 2013 maakte Ricksen bekend aan de spierziekte ALS te lijden. Die ziekte maakte een eind aan zijn carrière. Ook moest hij daardoor zijn wens opgeven om ooit hoofdtrainer te worden bij zijn jeugdliefde Fortuna Sittard. Fans en vrienden van hem begonnen een inzamelingsactie voor een standbeeld, waaraan ook Glasgow Rangers ruim bijdroeg.

Een geëmotioneerde en tot tranen toe geroerde Fernando Ricksen werd toegejuicht door zijn oude publiek van Fortuna. Bij de onthulling van het standbeeld liet hij weten dit ,,het grootste eerbetoon'' te vinden dat je iemand kunt geven.

Het standbeeld van de Gelderse kunstenares Lia Krol laat een juichende Ricksen zien, met gebalde omhoog gestoken vuisten. Volgens de initiatiefnemers staat het standbeeld voor de vechtlust van Ricksen. Een vechtlust die anderen inspireert.

Helemaal uit Edinburgh was de 30-jarige Zoë Smith naar Sittard gekomen, al vele jaren bevriend met Ricksen. ,,Heartbreaking'' noemde ze de onthulling. ,,Dit had ik niet willen missen!''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.