Start eredivisie: dit zijn onze nieuwe analisten voor FC Groningen en FC Emmen

Komend weekend gaat de eredivisie van start. Met het debuut van FC Emmen presenteert Dagblad van het Noorden drie nieuwe analisten, die naast FC Groningen ook de Drentse promovendus wekelijks onder de loep gaan nemen.

Antoine van der Linden (42), Michel van Oostrum (51) en Marloes de Boer (36) zijn de nieuwe analisten van Dagblad van het Noorden. Zij komen het bestaande team van zes volgers (Hennie Meijer, Hans Westerhof, Jan Mennega, Jan van Dijk, Joop Gall en Marnix Kolder) versterken. Met De Boer zal voor het eerst een vrouw haar bespiegelingen geven op de prestaties van de noordelijke eredivisieclubs.

De Boer is een 63-voudig ex-international, die met haar vrouw Barbara en twee kinderen woonachtig is in Hoogezand. De robuuste centrale verdediger van weleer verdiende haar sporen in de voetballerij bij Oranje Nassau, Be Quick’28, FC Twente én Oranje. Over haar meest memorabele interland hoeft de voormalige student van de Academie Lichamelijke Opvoeding (ALO) niet lang na te denken.

Recht in de kruising

,,Dat was Frankrijk uit, een WK-kwalificatieduel. Wij waren enorm de underdog. Ik ben altijd kopspecialist geweest, met vrije trappen ging ik mee naar voren. Zo ook tijdens die wedstrijd. Kop ik daar de winnende recht in de kruising. Dat moment zal ik nooit vergeten. Wij waren echt pioniers van het vrouwenvoetbal, legden in die tijd de basis voor de huidige populariteit van de Oranje Leeuwinnen. Ik vind het hartstikke leuk om weer iets te gaan doen in het voetbal. Ik volgde de eredivisie altijd al op de voet.’’

Wat dat betreft is ze, net als haar nieuwe collega Michel van Oostrum, een echt voetbaldier. Van Oostrum geniet nog altijd een enorme status in Emmen en omstreken, al is hij sinds twee jaar weer woonachtig in zijn oude, vertrouwde Lelystad. De goalgetter is nog altijd met afstand topscorer aller tijden van de roodwitten met 186 doelpunten. Hij speelde er ook de meeste wedstrijden, 339 om precies te zijn en won twee keer de Zilveren Schoen, de onderscheiding voor de beste voetballer van de eerste divisie.

Niet rijk rekenen

,,Ik ben geneigd om te zeggen dat FC Emmen erin blijft, maar dat zullen ze bij De Graafschap en Fortuna Sittard ook zeggen’’, blikt Van Oostrum, trainer van Batavia’90 en uitbater van een pannenkoekenrestaurant, vooruit op de nabije toekomst van zijn oude club. ,,Daarentegen moet je ook vaststellen dat er niet gek veel versterkingen bij zijn gekomen in Emmen. Vorig seizoen werden ze zevende. Er waren dus zes beter in de eerste divisie. Je kan je niet rijk rekenen. Van de zestien gelijke spelen van vorig jaar ga je er in de eredivisie geheid tien verliezen. Daar krijg je met heel andere kwaliteiten te maken. Ik wil maar zeggen, het kan ook hard de verkeerde kant op gaan.’’

Iemand die nauwelijks introductie behoeft is Antoine van der Linden. De in Emmen woonachtige verdediger speelde tijdens zijn carrière in Engeland en Portugal en droeg in totaal drie seizoenen lang het shirt van FC Emmen en vier jaar het tricot van FC Groningen. Leuk detail: in die laatste periode was debuterend eredivisietrainer Danny Buijs zijn ploeggenoot.

Keiharde werker

,,Danny was als speler een keiharde werker, iemand die niet eerder rustte voordat hij alles eruit had gehaald. Ik hoop dat hij die mentaliteit weet over te brengen op zijn spelers en dat er weer met enthousiasme over FC Groningen wordt gesproken. Als iemand dat voor elkaar kan krijgen, is hij het. Wat FC Emmen betreft hoop ik dat de club zich snel aanpast aan de eredivisie. Dat ze niet geïntimideerd raken door de grote, volle stadions bijvoorbeeld. Rechtstreekse handhaving zou een enorm goede prestatie zijn.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.