Stem van Dick Lukkien weegt zwaarder dan ooit bij FC Emmen: is Veerman de nieuwe doelpuntenmaker?

Dick Lukkien (46) wijst FC Emmen een maand voor het eredivisiedebuut de weg op de transfermarkt. Met de zwaarwegende stem van de succestrainer is Henk Veerman (27) de beoogde nieuwe doelpuntenmaker op De Oude Meerdijk.

De eventuele komst van Veerman wordt breed gedragen bij de nieuwbakken eredivisionist. Bij Emmen zien ze de boomlange Volendammer als ideale kapstok voor het voetbal dat Lukkien dit seizoen met zijn gerenoveerde selectie wil spelen. Een akkoord met Veermans huidige werkgever SC Heerenveen is evenwel nog ver weg. De spits staat tot medio 2019 onder contract in het Friese Haagje, waardoor Heerenveen voorlopig niet happig is op verhuur.

FC Emmen aast op Henk Veerman
Lees verder

Mocht Veerman inderdaad binnengehaald worden, zou dat een veelbelovende hereniging met Luciano Slagveer betekenen. De huurling van KV Kortrijk beleefde in 2014/2015 bij Heerenveen de meest succesvolle fase uit zijn loopbaan, nota bene vanaf het moment dat Veerman zijn aanvalskompaan werd. Met Slagveer haalde Emmen deze zomer al de broodnodige snelheid binnen, voor Lukkien een belangrijke voorwaarde om in de eredivisie te kunnen overleven.

Technisch platform

De Veendammer is net als de afgelopen seizoenen onderdeel van het technisch platform van de club, maar de promotie – met afstand het grootste succes uit de historie van FC Emmen – laat zijn stem zwaarder wegen dan ooit.

Lukkien durfde het begin vorig seizoen aan met de toen nog zwaar geblesseerde Anco Jansen, met wie hij warm contact onderhield sinds hun gezamenlijke periode bij SC Veendam. Met Glenn Bijl, Keziah Veendorp en Hilal Ben Moussa kregen ook drie oude bekenden uit de jeugdopleiding van FC Groningen de kans.

De herstelde Jansen werd in de tweede seizoenshelft de absolute smaakmaker en Bijl ontwikkelde zich razendsnel tot belangrijke kracht. Ook in het geval van Veendorp en Ben Moussa lijkt Lukkien een neusje voor talent te hebben gehad, al kenden die twee een terugval na een goede start. Zij moeten zich in de huidige voorbereiding opnieuw bewijzen.

Want hoezeer Lukkien ook in de kwaliteiten van twee van zijn oogappels gelooft: de trainer zette Veendorp en Ben Moussa eind vorig seizoen zonder pardon op de bank. Voor Lukkien is vertrouwen belangrijk, maar kwaliteit leidend. Het bleek een gewaagde, maar gouden greep, want de vervangers Nick Bakker en Michael Chacon blonken uit in de play-offs.

Persoonlijk contact

Lukkiens voetbalvisie en persoonlijke contact met spelers maken dat de selectie met hem wegloopt. Zo verleidde Jansen zijn oud-ploeggenoot Caner Cavlan om bij Emmen te tekenen met mooie woorden over de trainer en zijn spelopvatting. Lukkien zelf had Wouter Marinus en Jason Bourdouxhe, twee andere aanwinsten, al jarenlang in zijn achterhoofd zitten. Hij voerde reeds ver voor de promotie gesprekken met het duo.

Met Jafar Arias, de meest recente aanwinst, werkte Lukkien dan weer samen in de jeugdopleiding van Groningen. Datzelfde geldt voor Kasper Oldenburger, Robbert de Vos en Daniel Camara Bos, al lijkt dat drietal op dit moment vooral in beeld te zijn voor het beloftenelftal van de Drenten.

Hoewel Lukkien zeker geen carte blanche krijgt – dat is alleen al door de financiële (on)mogelijkheden uitgesloten – kan hij na het successeizoen meer dan een potje breken in Emmen. Nog een spits en centrale verdediger te gaan. Voor 12 augustus, als het even kan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.