Met de rubriek ‘Stoor ik?’ haalt de sportredactie tijdens de coronacrisis een oud paardje van stal. Net als in vervlogen tijden bellen we dagelijks een betrokkene uit de sportwereld met de vraag hoe het hem of haar vergaat. Deze keer Raymon Niewold, hoofdcoach van American Footballclub Groninger Giants. En de eerste vraag is altijd...

Stoor ik?

„Nee hoor, kan wel even.”

Het gaat dezer dagen veel over het voetbal en wielrennen, maar hoe beleeft het Nederlandse American Football dit coronatijdperk?

„De bond (AFBN, red.) was een van de eerste in Nederland die de competitie stillegde. Sindsdien wachten we eigenlijk af wat er nu gaat gebeuren, we hebben al een tijdje geen update meer gehad. Er zijn wel verschillende opties voorgelegd, om bijvoorbeeld een paar wedstrijden voor de zomer af te werken en de rest erna, maar dat werd algauw weer achterhaald door besluiten van de overheid.”

Staan jij, de staf en de spelers alweer te trappelen om het veld op te mogen?

„Ja, je wilt elkaar weer zien en plezier hebben. Dat lijkt mij logisch. Tot die tijd worden er onderling wat thuisactiviteiten georganiseerd, zoals een borrelavond en er staat nog een gametoernooi op de planning. Zelf ben ik uit verveling maar de Wit-Russische voetbalcompetitie gaan kijken via YouTube. Verder doen de spelers thuis wel wat aan hun conditie, maar dat is niet 100 procent zoals je zou willen. Voordat de competitie wordt hervat, moet op dat vlak denk ik nog het nodige gebeuren.”

Hoe bereiden jullie je voor op een eventuele hervatting van de competitie?

„Je weet eigenlijk niet waar je je op moet voorbereiden, omdat we relatief weinig horen vanuit de bond. We weten wel wat voor tactieken we willen spelen en introduceren, daarop zullen we dan verder bouwen. Wat dat betreft begin je strak waar je eindigde, als de competitie tenminste wordt hervat en niet definitief wordt beëindigd. De onzekerheid breng wel moeilijkheden met zich mee, want wij moeten het hebben van studenten. Jaarlijks werven wij bijvoorbeeld vijf tot twintig tijden de KEI-week. Het is echter nog niet duidelijk welke invulling die dit jaar krijgt. Het kan zijn dat wij straks op bepaalde posities te weinig mensen hebben.”

In de Verenigde Staten is de American Football-bond NFL van plan de competitie ‘gewoon’ op 10 september te beginnen. Hoe kijk jij hier tegenaan?

„Ik denk dat er in de VS sowieso veel meningen zijn. Zo zitten de staten niet te wachten op de mening van de president en de president niet op die van de staten. Wat dat betreft een rare situatie. Ik ben dan ook heel benieuw of dit plan gaat lukken, maar denk dat het lastig wordt. Normaal gesproken zijn de trainingen rond deze tijd alweer begonnen en spelen teams in augustus vier oefenwedstrijden. Dat is tot nu toe nog niet het geval, lijkt mij wel een vereiste als je in september wilt beginnen.”

En dan te bedenken dat de VS op dit moment de brandhaard van het coronavirus is...

„Zeker aan de oostkust, waar bijvoorbeeld clubs als de New York Giants en Ney York Jets in hetzelfde stadion trainen en spelen. Hoe moet dat dan? Met de staf en spelers opgeteld, zit je algauw op honderd tot honderdvijftig man per team.”

Over vraagstukken gesproken: jullie vieren jaarlijks flink feest in Sportcafé De Groote Griet als in de VS de Super Bowl, de finale van de competitie aldaar, begin februari wordt gespeeld. Lijkt mij dit jaar een lastig verhaal...

„Dat denk ik ook, afhankelijk van hoe snel het vaccin er komt. Maar ik verwacht niet dat dat er al voor februari is. En hetzelfde geldt voor Thanksgiving eind dit jaar, dan komen wij ook altijd samen. Ik neem na deze dagen altijd standaard een vrije dag... Nu zullen we het waarschijnlijk ieder individueel vanuit huis moeten vieren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport