Met de rubriek ‘Stoor ik..?’ haalt de sportredactie tijdens de coronacrisis een oud paardje van stal. Net als in vervlogen tijden bellen we met iemand uit de sportwereld met de vraag hoe het hem of haar vergaat. Deze keer Kurt Elshot (42), die dolblij is met het nieuws dat oud-ploeggenoot Arjen Robben terugkeert bij FC Groningen.

Ha Kurt, stoor ik?

,,Nee hoor, kom maar op!"

Voetbalschoenen al aan?

,,Ha ha, nee man. Het moet wel leuk blijven, hè? Laten we het dus vooral bij Robben houden. Hartstikke mooi dat hij op deze leeftijd toch weer gaat voetballen. Ik zie het als een dikke handdruk voor Groningen. Het zegt veel over zijn passie, maar ook over zijn persoonlijkheid. Robben is een van de belangrijkste voetballers uit de Nederlandse geschiedenis en helpt nu zijn oude liefde uit de brand. Heerlijk."

Was je net zo verrast als iedereen?

,,Tuurlijk. En ook mijn hart ging sneller kloppen. Geen wonder dat de seizoenkaartverkoop een enorme vlucht genomen heeft. Voor Robben ga je naar het stadion. Dat geldt trouwens niet alleen voor Groningen, maar voor heel Nederland. Vergis je niet."

Krijgt FC Groningen met Robben ook weer wat kleur op de wangen?

,,Zo is het precies. Kijk: vroeger was niet alles beter. Laten we dat vooropstellen. Maar types als Milko Djurovski, John de Wolf en Jan van Dijk straalden wel stuk voor stuk een bepaald imago uit. Het is de laatste jaren toch wat grijzer geworden. Maar ja, dan komt Robben ineens terug. Een wereldspeler. Mooier kan niet."

En hij gaat op de fiets naar de training.

,,Geweldig, toch? Net als vroeger. Bijna een stripboek. Ik weet nog wel hoe hij op het fietsje naar het Oosterparkstadion kwam. Terwijl jonge jongens ook in die tijd al best verwend waren. Ze gingen meestal op de scooter, al woonden ze op steenworp afstand van het stadion."

loading  

Daar deed jij als echte Oosterparker niet aan mee, toch?

,,Je weet hoe het gaat. Toen ik mijn eenmaal mijn rijbewijs had, ging ik vrijwel altijd met de auto. Terwijl ook ik op fietsafstand woonde. Een stuk dichterbij dan Robben, in elk geval. Ik was net zo verwend als die jonge jongens, haha."

En Robben vanuit Bedum maar vechten tegen de wind...

,,Ach, het heeft hem wel een mooie carrière opgeleverd, toch?"

Wanneer is zijn terugkeer een succes?

,,Dat is het al. Of het nu binnen of buiten het veld is: Robben is altijd van meerwaarde. Ik zou de jonge jongens aanraden om hun ogen en oren open te houden. Het is maar voor weinig voetballers weggelegd om met een wereldster samen te spelen.  Toen ik zelf jong was, leerde ik veel van Erwin Koeman. Dat vond ik een mooie vent. Hij was keihard, maar had ook iets zachtaardigs over zich. Soms heel fel, dan weer een hand op je schouders, zoiets.

Maar met jongens als Patrick Lodewijks, Harris Huizingh en Joop Gall hadden we sowieso bikkelharde types in de kleedkamer. Daar had ik in het begin van mijn loopbaan moeite mee. Maar als je ouder wordt en merkt wat er nodig is om op topniveau te spelen, valt het kwartje. Robben is bloedfanatiek. Ik weet zeker hij dat proces bij de jonge jongens gaat versnellen."

Tot slot: hoe gaat het eigenlijk met je kledingwinkel/kapperszaak in de Oude Ebbingestraat?

,,We zijn er nog steeds. Het is door corona een moeilijke tijd geweest en het is ook nu nog knokken. Maar goed, dat geldt voor meer ondernemers. We hebben inmiddels gelukkig een leuk klantenbestand opgebouwd. Robben is altijd welkom voor een bakje koffie. Geeft de zaak ook wat extra cachet."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
Robben