Jasper Iwema.

Stoor ik? Met ijsracer Jasper Iwema: 'Het leukste is zelf op de motor te zitten'

Jasper Iwema. Foto: Henk Jan Dijks

Met de rubriek ‘Stoor ik...’ haalt de sportredactie tijdens de coronacrisis een oud paardje van stal. Net als in vervlogen tijden bellen we dagelijks met iemand uit de sportwereld en vragen we hoe het hem of haar vergaat. Deze keer Jasper Iwema (30). Hoewel het seizoen van de ijsracer uit Hooghalen in het water viel, hoeft hij zich niet te vervelen. Ook nu is de eerste vraag natuurlijk...

Stoor ik?

„Nee, hoor!”

Er kwam een aantal maanden geleden nogal een abrupt einde aan jouw seizoen. Heb je het al verwerkt?

„Dat het abrupt was, kun je wel zeggen! In het begin was nog moeilijk in te schatten wat de omvang van het coronagebeuren zou worden. Dus toen in maart het WK ijsspeedway in Inzell werd gecanceld, was er vooral ongeloof. Bovendien: hoe lang was het überhaupt geleden dat er iets niet doorging? Ik kon het me niet heugen. Vervolgens heb ik het wel naast me neer kunnen leggen hoor, zeker als je ziet dat allerlei andere sportevenementen ook wegvallen. Alleen toen mijn thuiswedstrijd wegviel, het WK in Thialf, was dat wel een teleurstelling. Ik heb nog geprobeerd om het evenement naar de zomer te verplaatsen, maar dat bleek uiteindelijk niet haalbaar.”

Hoe ben jij de afgelopen maanden doorgekomen?

„Trainen zit er nu niet in, omdat er geen ijs ligt. Dat is pas in november weer het geval in Rusland, dan beginnen de trainingen ook weer. In de tussentijd werk ik aan mijn conditie, kracht en core-stability. Verder ben ik druk bezig met mijn ijsspeedwaymotoren: frames in de verf te zetten, nieuwe kuipen maken, mijn outfit raceklaar te maken en sponsorcontracten te regelen. Zoals je hoort, is er genoeg werk te doen. Het wordt alleen niet direct betaald. Wat dat betreft was en is het allemaal niet erg gemakkelijk. Daarnaast ben ik ook nog teammanager bij het Pearle Gebben Racing Team.”

Wat voor invloed hebben de coronaperikelen op dat team?

„Voornamelijk dat de geplande wedstrijden zijn gecanceld. Toevallig is eergisteren een nieuwe kalender gepresenteerd, waarin vier tot vijf wedstrijden zijn aangekondigd. Dat is 75 procent van de normale kalender De eerste race staat gepland voor het weekend van 15 augustus op het TT Circuit in Assen. Gisteren hebben we op datzelfde circuit voor het eerst weer een training afgewerkt. Dat ging goed!”

Neem jij dit seizoen zelf nog in wedstrijdverband plaats op de motor?

„Het EK in Polen is verplaatst naar begin december. Dat zal de eerste en tevens enige wedstrijd van dit jaar zijn.”

Kijk je ernaar uit?

„Zeker! Werken voor Pearle Grebben is leuk, maar het leukste is toch zelf op de motor zitten. Normaal gesproken ga ik rond november/december weer richting Rusland om voor die wedstrijd te trainen. Tenminste, als de Russische grens weer open is.”

Ben je een beetje bestand tegen de helse kou aldaar?

„Nee, dat dan weer niet, haha! Als er één iemand niet bestand is tegen kou, dan ben ik het wel. Bij 20 graden trek ik zelfs nog een trui aan...”

menu