Met de rubriek ‘Stoor ik?’ haalt de sportredactie tijdens de coronacrisis een oud paardje van stal. Net als in vervlogen tijden bellen we dagelijks een betrokkene uit de sportwereld met de vraag hoe het hem of haar vergaat. Deze keer Kees Vlietstra (50), korfbalcoach van zowel het Groningse groen-witte bolwerk Nic. als van Jong Oranje. En de eerste vraag is altijd...

Stoor ik?

„Hahah, nou nee. Het is aangekondigd.”

Jij hoeft je als bezige bij volgens mij niet te vervelen dezer dagen.

,,Ik kom er nou voor het eerst écht achter dat ik normaal gesproken alle avonden weg ben, op af en toe een woensdag na. Het is wel even zoeken hoe ik die tijd nu moet invullen, maar ik vind het bijvoorbeeld leuk om te schrijven en te fietsen. Dat is dus inderdaad geen probleem. Maar het weegt allemaal niet op tegen het gemis van teamsport. Dat zou ik zo willen inwisselen voor al het andere.’’

Wat mis jij dan zo aan die teamsport?

,,„Het spelen, trainen, wekelijks met elkaar de volgende wedstrijd voorbereiden, plannetjes smeden en het delen van winst en verlies. Dat is nu weg... Ik wil niet zielig doen hoor, want natuurlijk heb je nu tijd en ruimte om dingen te doen waar je anders niet aan toekomt. Maar die ontdekkingsreis is wat mij betreft nu wel een keer voorbij.’’

Dus de verveling slaat zo af en toe toch toe?

„Dat wil ik nou ook weer niet zeggen. Om de week zijn mijn kinderen hier en dan hebben we de grootste lol. Als ze er niet zijn, kijk ik bijvoorbeeld The Last Dance , die documentaire over Michael Jordan op Netflix. Wat dat betreft staan er heel mooie sportdocu’s online. Zo kan ik ook The Battered Bastards of Baseball aanraden. Over hoe een stel vrijbuiters in de jaren zeventig een weg weet te vinden in het Amerikaanse honkbal. Verder zijn wij op dit moment bezig met een jubileumboek ter ere van het honderdjarige bestaan van Nic. in december. Daarvoor spitten we allemaal oude documenten door.”

Wat leuk! Nu al benieuwd naar het eindresultaat. Maar over Nic. gesproken... Hoe vul jij jouw taak als hoofdcoach dezer dagen in?

„Niet. We hebben de spelers een programmaatje meegegeven in de hoop dat ze daar wat mee doen. Maar zeker voor spelsporten als korfbal zijn medespelers en tegenstanders van groot belang om te groeien. Daarom ben ik blij dat de jeugdspelers sinds vorige week in ieder geval weer mogen sporten. Ook omdat ze dan weer contact hebben met teamgenoten, vriendjes en vriendinnetjes.”

De senioren in het eerste van Nic. moeten nog even wachten tot ze veld en zaal weer mogen betreden.

„Ik hoop dat wij in september weer competitie kunnen spelen, maar in een anderhalvemetersamenleving wordt dat lastig...”

In hoeverre zou het nog langer uitblijven van officiële wedstrijden de korfbalwereld financieel gezien raken?

„Het heeft ongetwijfeld impact, maar de mate ervan en in hoeverre clubs op omvallen staan is lastig in te schatten. Er zijn bij Nic. ook leden die hebben gevraagd hoe het met de contributie zit nu er niet wordt gespeeld. Hen hebben wij gevraagd om solidariteit. Verder is de kantine nog altijd dicht. En om inkomsten te genereren, moet die bierpomp draaien. Zo simpel is het.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport