Streng visumbeleid dupeert loopfestijn

KLAZIENAVEEN Keniaanse hardlopers winnen in Klazienaveen zondagmiddag weer de nodige prijzen. Maar er zijn beduidend minder Afrikanen dan in voorgaande jaren.

,,We hadden vandaag veel meer Afrikaanse lopers aan de start willen hebben, maar ze kregen geen visum voor Nederland. Kenianen en Marokkanen, waarmee we contact hadden, hoorden bij de ambasasades in hun landen dat ze niet hier naartoe mochten komen. Een reden werd niet verteld. We tasten in het duister’’, vertelt organisator Jans Jagt van het Drenthe Loopfestijn.

Van een afstandje ziet hij zondagmiddag in het centrum van Klazienaveen de wel aanwezige Keniaan David Rutoh in een tijd van 2.16,55 naar winst op de marathon snellen. In het kielzog van Rutoh wordt zijn landgenoot Dickson Terer (2.17,57) tweede, terwijl het brons verrassend voor veteraan Jan Venhuizen (2.45,41) uit Smilde is.

De Tsjechiese Tereza Zuzankova wint voor haar landgenote Radka Churanova de marathon bij de vrouwen. Wally van Laarhoven wordt derde.

De halve marathon wordt bij de mannen een prooi voor Mathew Kosgei uit Kenia en bij de vrouwen voor zijn landgenote Faith Kipkemoi. Op deze afstand wint Bertha Bruggenkamp, ondanks haar ‘papbenen’, net als haar echtgenoot Jan Venhuizen op de dubbele afstand brons.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.