Stuntende handbalsters naar halve finales

De Nederlandse handbalsters blijven stunten op het wereldkampioenschap in Denemarken. De ploeg van bondscoach Henk Groener boekte woensdag in de kwartfinales een sensationele zege op topnatie Frankrijk. Oranje won in Kolding in een bloedstollend duel met 28-25 en bereikte voor het eerst in de historie de halve finales. Plaatsing voor het olympisch kwalificatietoernooi is nu ook een feit.

Keepster Tess Wester was de absolute uitblinker in het Nederlands team. Met fenomenale reddingen hield zij haar ploeg overeind. In het veld waren Nycke Groot, Yvette Broch en Estavana Polman de aanjagers. Polman scoorde in een cruciale fase in de tweede helft zes keer op rij en maakte in totaal tien doelpunten. Groot noteerde vijf treffers en Broch vier.

Nederland, dat met flitsend handbal en ruime overwinningen de laatst acht had gehaald, toonde geen respect voor Frankrijk, de ploeg die in 2003 de wereldtitel veroverde en ook in het bezit is van drie zilveren plakken. Wester speelde een hoofdrol in de eerste helft. Met name haar reddingen zorgden ervoor dat de sterke Franse ploeg niet de overhand kon krijgen. Het Nederlands team was zelfs iets beter, vooral dankzij de makkelijk scorende Groot en cirkelspeelster Broch.

Nagelbijtende slotfase

De laatste vijf minuten van de eerste helft sloeg Oranje ineens een gaatje. Dat was in een curieuze fase , waarin keepster Wester een tijdstraf aan de kant uitzat en Estavana Polman tijdelijk als doelvrouw en speelster fungeerde. Polman kon een tegentreffer niet voorkomen, maar scoorde zelf wel in het keepersshirt. Wester hield vervolgens bij terugkeer in het veld meteen een verre worp van de Fransen tegen. De ruststand was 15-12.

Na rust bleef Nederland het goed doen. De ruim geprezen dekking stond goed en de doelpunten bleven vallen, hoewel er hard voor moest worden gewerkt. Polman benutte de strafworpen die Broch op de cirkel uitlokte; Nederland liep uit naar vier doelpunten voorsprong. Een nagelbijtende slotfase volgde, waarin de Franse ploeg nog alles op alles zette, maar waarin Nederland fier overeind bleef.

Polen is de tegenstander in de halve finales. Die ploeg schakelde Rusland uit in de kwartfinales. Het Nederlands team speelde in de groepsfase al tegen Polen en won toen met 31-20.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.