Suelmann en Trainavicius na helletocht in Izmir aangekomen

IZMIR Het handbalteam van JMS Hurry-Up kan zondag in Turkije tijdens de Europacupwedstrijd tegen Göztepe SK toch over alle spelers beschikken.

De belangrijke krachten Ronald Suelmann en Vaidas Trainavicius, die aanvankelijk niet door de douane kwamen, sloten zich zaterdag rond het midderachtelijke uur (Turkse tijd) bij de rest van de selectie uit Zwartemeer aan. Door de late aankomst van het duo bij het hotel in Izmir ontbraken ze eerder op de avond tijdens de training van Hurry-Up in de imposante nieuwe sporthal in het stadsdeel Bornova. Coach Martin Vlijm wilde zich over de gang van zaken niet al te druk maken. Suelmann en Trainavicius hadden de problemen met de douane volkomen aan zichzelf te wijten. ,,Dit was dom van hen. Waarom zou ik er boos om worden. Gewoon dom’’, vond de Amsterdammer die zich zijn goede humeur niet wenste te laten ontnemen.

Wat Suelmann betreft, een echt kind van de club, moet het een gevalletje ‘liefde maakt blind’ geweest zijn. De speler was zelf nog het meest verbaasd toen hij vrijdagavond op Schiphol aan de douane zijn paspoort wilde overhandigen en toen tot zijn ontzetting zag dat het het exemplaar van zijn vriendin was. Het zijne lag nog in de gezamenlijke woning. Even werd nog gedacht om de vader van cirkelloper Sjoerd Boonstra, die van doorrijden houdt, te vragen met gezwinde spoed de pas naar Schiphol te laten brengen. Maar daarvoor ontbrak de tijd, het vliegtuig vertrok met Hurry-Up richting Turkije, maar zonder Suelmann.

Tijdens de tussenstop in Istanboel op weg naar Izmir wachtte de volgende vervelende verrassing. Vaidas Trainavicius werd op weinig vriendelijke wijze door de Turkse douane de toegang tot het land ontzegd. Hij beschikte alleen over een identiteitskaart, terwijl hij als Litouwer zijn paspoort had moeten tonen. Dat lag echter nog thuis, in zijn woning net over de Duitse grens bij Zwartemeer. Trainavicius, die donderdag tegen Bevo nog uitblonk en een groot aandeel had in de zege, werd zonder pardon op een vlucht terug naar Schiphol gezet.

Op de Nederlandse luchthaven trof hij Suelmann en wachtte daar met hem op het arriveren van hun paspoorten die met gezwinde spoed werden gebracht. Daarna stapten ze alsnog in het vliegtuig, dat het duo via Istanboel naar Izmir bracht. Al verliep de tocht door het missen van de aansluiting in Istanboel wederom niet probleemloos. ,,Vaidas is sinds vrijdagavond half negen aan het vliegen geweest. Als hij alleen maar rechtdoor had gevlogen, had hij nu in Amerika gezeten, ha, ha’’, grapte coach Vlijm. ,,Suelmann heeft gelukkig op Schiphol nog kunnen rusten. Die is misschien wel meer uitgerust dan de rest van ons.’’

Trainavicius en Suelmann hoeven zondagochtend niet met de anderen om negen uur te ontbijten. Ze mogen uitslapen en nog wat rusten voor het duel dat om drie uur Turkse en één uur Nederlandse tijd in de miljoenenstad Izmir wordt gespeeld. Alleen al gezien het gemiddelde postuur - sommige Hurry-Up-spelers passen twee keer in een aantal tegenstanders - wachten de Drenten tegen Göztepe een pittige klus. Met name de boomlange bebaarde cirkelloper van de Turken ziet eruit als een tank. ,,Daar moet niet de tengere Bart Mik tegenover komen te staan’’, zei Vlijm. ,,We zullen onze tactiek moeten aanpassen.’’

De gloednieuwe sporthal, waarin ook gebasketbald wordt, kan 2300 fanatieke Turkse supporters herbergen. Daar komen er minstens 2000 van opdagen. De wedstrijd wordt begeleid door 200 Turkse agenten en evenzoveel ordebewakers van de club. Een groot spandoek van Kemal Atatürk, de Turkse vader des vaderlands , siert een van de wanden.

Het duel wordt gespeeld in het kader van de EHF Challenge Cup. Het is de eerste Europese wedstrijd voor Göztepe SK, dat erop is gebrand de organisatie perfect in orde te hebben. Tijdens de training deed bij Hurry-Up de beresterke opbouwer Thomas Bernatavicius weer mee, die door een blessure een tijdje was uitgeschakeld.

Foto: Ronald Suelmann (links) en Vaidas Trainavicius arriveren na een lang reis bij hun hotel en kunnen nog grapjes maken naar hun teamgenoten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.