Supporters staan op voor FC Emmen en houden geldinzameling om nieuwe spelers te kopen. Actie van '12e man' duurt 12 dagen

Supporters van FC Emmen zijn een actie gestart om hun club van een financiële impuls te voorzien. Zij roepen op om geld te doneren, zodat de Drentse hekkensluiter van de eredivisie nog deze maand de broodnodige versterkingen kan halen.

„Als gevolg van de coronamaatregelen is het voor supporters nu niet mogelijk om in het stadion aanwezig te zijn. Daarom besloten we dat het nodig was om de club op een andere manier te steunen. Vanaf dinsdag 12 januari, om 12.12 uur, krijgt eenieder die FC Emmen een warm hart toedraagt, twaalf dagen lang de mogelijkheid om een donatie te doen voor het versterken van de selectie”, laat woordvoerder Daan Hooiveld weten.

‘Ga staan als je voor FC Emmen bent’

De actie heet ‘Ga staan als je voor Emmen bent!’, naar de gelijknamige leus. Niet zonder reden, want met die woorden schreeuwden de supporters hun ploeg de afgelopen twee seizoen volgens eigen zeggen meermaals naar de overwinning in stadion De Oude Meerdijk.

„Nu we niet in het stadion kunnen zijn, is dit volgens ons de enige manier waarmee wij als supporters het gevoel krijgen dat wij er alles aan hebben gedaan om Emmen te behouden voor de eredivisie. Al zou elke Drent maar één euro doneren, dan halen we al 500.000 euro binnen. Daarvan kan de club meerdere goede spelers aantrekken”, zegt Hooiveld.

‘Zeg nou zelf, Drenthe is eredivisie’

Volgens hem en zijn medeorganisatoren heeft de promotie van FC Emmen in 2018 naar de eredivisie de gehele provincie Drenthe een ‘positieve boost’ gegeven.

„Want zeg nou zelf, Drenthe is eredivisie. Als ik vroeger zei dat ik uit Drenthe kwam, keken ze me met een schuin oog aan, maar nu vraagt iedereen meteen naar FC Emmen. Bedrijven vestigen zich hier nu ook sneller dan voorheen. Het zou daarom een doodsteek voor zowel de club als de gehele provincie zijn wanneer het Drentse eredivisieavontuur in 2021 tot een vroegtijdig einde komt.”

De #IkStaVoorEmmen-challenge

Doneren kan op de daarvoor speciaal opgetrokken website www.gastaanalsjevooremmenbent.nl . Daarnaast nodigt het supporterscollectief donateurs uit om mee te doen aan de #IkStaVoorEmmen-challenge. De bedoeling is dat mensen letterlijk gaan staan en zichzelf vervolgens fotograferen of filmen met een op de website te downloaden poster of een FC Emmen-attribuut, zoals een shawl, muts of shirt. Door vervolgens op sociale media anderen uit te dagen hetzelfde te doen, hopen de organisatoren op een sneeuwbaleffect.

FC Emmen-voorzitter Ronald Lubbers laat desgevraagd weten de actie van de supporters te waarderen. Zowel hij als de supporters benadrukken dat het geen initiatief van de club betreft.

De nood is hoog

FC Emmen legde gisteren met de 22-jarige middenvelder Jari Vlak de eerste aanwinst van het nieuwe jaar vast. Met de 18-jarige Peruaan Didier La Torre is een tweede versterking op komst. Verder heeft Lubbers uitgesproken nog een snelle buitenspeler en een grote, sterke spits te willen vastleggen.

De nood is hoog, aangezien FC Emmen met vijf punten momenteel de laatste plaats in de eredivisie bezet. Bovendien werd dit seizoen in vijftien wedstrijden nog niet één keer gewonnen. Zowel Lubbers als hoofdtrainer Dick Lukkien zijn van mening dat de huidige krapte in de selectie een van de oorzaken is.

menu