Het imago van FC Barcelona, de club waar Ronald Koeman zijn grootste voetbaldromen als trainer hoopt waar te maken, heeft internationaal een nieuwe deuk opgelopen. De Nederlandse coach komt er door de aanhoudingen van tal van kopstukken nog meer alleen voor te staan.

Josep Bartomeu was recent al opgestapt als voorzitter, maar werd maandag gearresteerd door de Catlaanse politie. Net als de grootste financiële man van de club, Oscar Grau en het hoofd juridische zaken Roman Gómez Ponti. Het gebeurde allemaal tijdens een zware inval bij de kantoren van de club. Bartomeu werd volgens Spaanse media bij zijn woning aangehouden.

De Mossos d’Esquadra – in Catalonië op de plek van de Spaanse nationale politie en Guardia Civil – is op zoek naar bewijzen die verband houden met Barçagate. Dat gaat om een al langer lopend schandaal waarbij Bartomeu wordt gelinkt aan een campagne om zijn eigen imago op te poetsen en tegenstanders en speler zwart te maken en aan te vallen op social media. Onder hen zijn sterspeler Lionel Messi en Gerard Piqué.

Bartomeu is de man die persoonlijk Koeman binnenhaalde. Hij was het die na de afstraffing door Bayern München (2-8) de volgende ochtend op de stoep stond bij het in Barcelona net gekochte appartement van de toen nog bondscoach van Oranje en hem vroeg zijn club te redden. Een paar dagen later stuurde hij zijn rechterhand Oscar Grau naar Nederland om de boel met de oud-speler van Barca én met de KNVB in orde te maken. Maar diezelfde Grau zit nu dus ook in de tang van Justitie.

Invallen bij bedrijven

In de vroege ochtend van maandag 1 maart werden niet alleen invallen gedaan bij Bartomeu en de andere verdachten thuis maar ook bij bedrijven die aan Barçagate gelinkt worden, waaronder 13Ventures en TeLampartner. De politie-invallen komen op een pikant moment – omdat de socios van Barça aanstaande zondag een nieuwe voorzitter kiezen.

In februari 202 onthulde radiozender Cadena Ser dat FC Barcelona een extern bedrijf – 13ventures met de opdracht het geschonden imago van Bartomeu een boost te geven. Daar hing een prijskaartje aan van een miljoen euro. 13Ventures werd in verband gebracht met een trits aan social media accounts die spelers, oud-spelers en tegenstanders van de ex-voorzitter in diskrediet brachten.

De rekeningen die 13Ventures daarvoor naar de club stuurde werden in kleinere delen opgesplitst zodat ze niet zouden opvallen in de boekhouding van de club. Volgens een rapport van de Catalaanse politie zou de club van Bartomeu 13Ventures zwaar overbetaald hebben: zes keer de gebruikelijke marktprijs.

De onthullingen luidden het einde van het einde van het voorzitterschap van Bartomeu in – net als de gammele financiële positie van de club onder zijn leiding en zijn slechte relatie met Messi daaraan bijdroegen.

Financiële chaos

Financieel gezien was het achter de schermen al tijden een chaos bij de club van Koeman. Op het moment dat hij vorig jaar in de woonkamer van zijn huis in het Gooi het bij zijn nieuwe functie als hoofdtrainer passende contract besprak, werd hem al een weinig rooskleurig beeld van de club geschetst.

Koeman wist dus dat hij niet, zoals zijn voorgangers, voor honderden miljoenen kon investeren.

Met een beetje goede wil dacht hij nog wel wat versterkingen te kunnen halen. Nederlands elftal-spits Memphis Depay stond bovenaan zijn verlanglijstje, maar zelfs 25 miljoen euro was in die periode al te veel. Depay bleef in Lyon en Koeman bleef zonder aanvallende versterking. Hij moest aan de slag met eigen jeugd en dat deed hij ook.

In de periode dat Koeman zijn handtekening plaatste onder een contract ging iedereen er nog vanuit dat de schuld van Barcelona een slordige 500 miljoen euro was. Gelet op de omzet van de Catalaanse club, die méér is dan 500 miljoen euro elk seizoen, was dat niet eens verontrustend. Maar een paar maanden na zijn komst werd bekend dat de werkelijke schuld meer dan1,2 miljard euro bedraagt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport