Tandempilote Kim van Dijk buiten de prijzen

De Paralympische Spelen hebben de sporters uit Groningen en Drenthe niets opgeleverd. De Groningse tandempilote Kim van Dijk (in 2012 goed voor goud en brons, toen met Kathryn Goeken) kon zaterdag in de wegwedstrijd geen potten breken. Met de 37-jarige Odette van Deudekom achter haar stuurde Van Dijk de tandem als zevende over de streep

De achterstand op het winnende Poolse duo bedroeg bijna 5 minuten. De race begon later omdat tijdens de individuele wedstrijd voor mannen de Iraanse coureur Bahman Golbarnezhad hard ten val kwam en in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed.

De wedstrijd werd later gewonnen door de Nederlander Daniel Gebru, die in de C4-5 profiteerde van de val van beide koplopers, 15 meter voor de finish. Van Dijk en haar partner waren eerder in de tijdrit achtste geworden.

De veertienjarige zwemster Sanne Hofman uit Hoogeveen eindigde in de finale van de 100 meter rugslag als zesde. De slechtziende Hofman noteerde 1.14,70, 2,45 seconden van het podium. De dertienjarige Britse Abby Kane zwom naar zilver achter de Oekrainse Anna Stetsenko.

In het zwemtoernooi finishte de 21-jarige Marije Oosterhuis uit Delfzijl twee keer als zevende en een keer als achtste in de klasse S10. De ook in Delfzijl geboren Sandra Nap eindigde in de Scud-zeilklasse met stuurman Rolf Schrama als zevende na elf races.

Ook de Drentse basketballers Gijs Even (Steenwijksmoer) en Quinten Zantinge (Havelte) besloten de Spelen in Rio als zevende. De slotwedstrijd tegen Duitsland werd met 61-5- gewonnen. Zantinge (16) kreeg weinig speeltijd, maar mocht in de laatste minuut van de laatste poulewedstrijd het veld in, ontving de bal en scoorde tijdens zijn debuut meteen een driepunter.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.