Teams eisen unaniem oud kwalificatiesysteem

Alle raceteams in de Formule 1 willen terug naar het kwalificatiesysteem dat in 2015 van kracht was. Zij hebben dat donderdag unaniem in een brief laten weten aan voorzitter Jean Todt van de internationale autosportfederatie FIA en formule 1-baas Bernie Ecclestone.

Het nieuwe kwalificatiesysteem leidde na de eerste grand prix van dit jaar in Australië meteen tot ergernis bij coureurs, teams en fans. Het afvalsysteem, waarbij in drie sessies steeds na negentig seconden de langzaamste rijder moet afhaken, leverde geen strijd en spanning op.

Tijdens de tweede race van dit jaar in Bahrein voerden de teams overleg met de autosportbazen. Todt en Ecclestone kwamen daar met een voorstel om de kwalificatie iets aan te passen, maar ook dat alternatief is eensgezind afgewezen door de teams.

De brief leidt ongetwijfeld tot een impasse, want Ecclestone en de FIA hebben eerder laten weten dat een terugkeer naar het oude systeem, waarin tien auto's in een derde sessie streden om de poleposition, onbespreekbaar is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.