Mike te Wierik wordt met open armen ontvangen bij FC Groningen. Dat zegt technisch directeur Mark-Jan Fledderus, die zeer in zijn nopjes is met het feit dat hij de concurrentie heeft kunnen aftroeven in de strijd om de verdediger.

Er waren verschillende kapers op de kust om de 28-jarige Te Wierik uit zijn lijden te verlossen in Engeland. Bij Derby County raakte de voormalige captain van FC Groningen eerder dit seizoen op een zijspoor, nadat trainer Phillip Cocu er was ontslagen. Daarna zat de Hengevelder doorgaans niet eens meer op de bank bij de laagvlieger uit de Engelse Championship.

Te Wierik wilde niets liever dan terugkeren naar het Europese vasteland, waar ook Heracles Almelo en Fortuna Sittard wel oren hadden naar de diensten van de centrale verdediger. Verder zat de Duitse kultclub Sankt Pauli nog op het vinkentouw. Woensdagavond nog zei Fortunees Sjoerd Ars, hoofd internationale transfer en scouting bij de Limburgers, voor de camera’s van voetbalzender ESPN dat ze druk bezig waren met Te Wierik.

Engelsen stellen zich soepel op

De speler zelf en zijn zaakwaarnemer Harold Eijkelkamp waren toen al op grote lijnen akkoord met FC Groningen. Ook bij Derby County staat de lichten op groen ten aanzien van de afkoop van het nog tot 30 juni 2023 doorlopende contract. De Engelsen hebben zich soepel opgesteld. Alleen het papierwerk moet nog in orde worden gemaakt en Te Wierik moet nog een medische keuring ondergaan. Daarna tekent hij een nieuwe, meerjarige verbintenis in het Hitachi Stadion van FC Groningen.

Fledderus zegt dat Te Wierik mede is gehaald met het oog op de toekomst. Het ligt in de lijn der verwachting dat de noorderlingen na dit seizoen met de van Manchester City gehuurde Ko Itakura een gewaardeerde kracht kwijtraken. Bovendien loopt er met Sergio Padt een hoop ervaring de deur uit na dit seizoen, iets dat Te Wierik met zijn ruime ervaring kan compenseren.

‘Prima aankoop’

,,In de categorie Nederlandse, ervaren jongens die weten wat er wordt gevraagd in het hart van de defensie is dit denk ik een prima aankoop’’, klinkt het tevreden uit de mond van Fledderus. ,,We vinden het ook belangrijk dat we wat Nederlandse jongens met ervaring aan ons binden voor de komende seizoenen. Naast het vertrek van Sergio Padt moeten we natuurlijk ook nog maar even afwachten hoe het met Arjen Robben loopt. Ook met Bart van Hintum moeten we nog zien hoe het verder gaat. In die zin ben ik hartstikke blij dat we Mike te Wierik voor langere tijd aan ons hebben weten te binden. Ik denk dat we met hem een stuk stabiliteit terughalen naar de club.’’

Daleho Irandust

Intussen is FC Groningen ook nog steeds bezig met het binnen hengelen van aanvaller Daleho Irandust. Fledderus is er volgens bronnen met het Zweedse BK Häcken, waar de 22-jarige Noor nog een contract heeft tot 31 december 2021, al lang en breed uit. De vertraging zit hem in het feit dat zich in de tussentijd ook andere gegadigden hebben gemeld, die mogelijk een hoger salaris kunnen bieden dan FC Groningen. Onder de belangstellende clubs zou bijvoorbeeld Dynamo Kiev zijn. Fledderus wil niet veel kwijt over de voortgang van de onderhandelingen, maar geeft de moed in ieder geval nog niet op. ,,Je weet nooit hoe een koe een haas vangt’’, is het enige commentaar van de technisch directeur over de voortgang van het proces.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport