Tegen Ajax krijg je kansen, zo weten ze ook bij FC Midtjylland

Tegen Ajax krijg je kansen, zo weten ze ook bij FC Midtjylland ANP

Het kan bijna niet anders of trainer Brian Priske van FC Midtjylland heeft een kleine glimlach op zijn gezicht gekregen bij het bekijken van de beelden van Ajax - Fortuna Sittard (5-2). Zelfs de hekkensluiter van de eredivisie had zomaar vier of vijf keer kunnen scoren in de Johan Cruijff ArenA. Er gloort dus misschien wel een mooi avondje voor de kampioen van Denemarken als Ajax dinsdag op bezoek komt voor de derde groepswedstrijd in de Champions League.

Priske kon wel wat positieve energie gebruiken, want even voor Ajax tegen Fortuna ging hij met zijn ploeg zwaar onderuit tegen Nordsjælland (4-1), de club waarvoor de geblesseerde Ajacied Mohammed Kudus vorig seizoen nog uitkwam. Met het oog op het duel met Ajax had Priske gewaardeerde basisspelers als Erik Sviatchenko, Paulinho en Sory Kaba thuisgelaten. Ook Frank Onyeka en Awer Mabil kregen rust. "Die nederlaag komt dus op mijn conto", zei hij. "Dinsdag tegen Ajax staat er een heel ander Midtjylland."

Tegen Ajax krijg je altijd kansen, weten de tegenstanders van de club uit Amsterdam. Toen Erik ten Hag bijna drie jaar geleden zijn handtekening onder zijn eerste contract bij Ajax zette, ging hij in Nederland nog door het leven als een verdedigende trainer. "Als je zo'n stempel hebt, dan kom je daar lastig vanaf", zei hij afgelopen zaterdag met een nieuw eredivisierecord op zak. Ajax bleek in de eerste 82 competitieduels onder Ten Hag maar liefst 251 keer te hebben gescoord. Dat was net een treffer meer dan in de eerste 82 duels onder Johan Cruijff tussen 1985 en 1987. "Dat is dus niet slecht een voor verdedigende coach", grapte de geboren Tukker.

Concentratie

Aanvallen is veel lastiger dan verdedigen, zei Cruijff regelmatig. Ten Hag weet wat de legendarische nummer 14 bedoelde. Net als Josep Guardiola, een volgeling van Cruijff en een groot voorbeeld voor Ten Hag. Manchester City speelt net als Ajax vaak vol op de aanval. Het risico van een tegentreffer ligt dan snel op de loer.

Ajax snijdt zich zo regelmatig in de vingers. Zo kwam Atalanta woensdag terug van een achterstand (2-2) en had Fortuna Sittard in plaats van twee keer ook zomaar vier keer kunnen scoren. Ten Hag ziet geen parallellen tussen beide duels. "Tegen Atalanta hadden we met meer controle op zoek moeten gaan naar een derde treffer", wijst hij op de fout die Ajax twee seizoenen geleden ook al eens maakte in de return van de halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur (2-3). "En tegen Fortuna waren we slordig door een gebrek aan concentratie. Dat zal dinsdag niet gebeuren."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu