Tennisleraar met bierbuikje steelt de show tegen Federer op Wimbledon

Marcus Willis, een parttime tennisleraar met tot voor kort een bierbuikje, nam het donderdag op Wimbledon op tegen de grote Roger Federer. De Brit verkleedde zich als zijn tegenstander.

Zijn grote grijns verandert in een slappe lach. Vol ongeloof schudt Marcus Willis zijn hoofd heen en weer, terwijl hij het heilige gras op het centercourt opstapt. Je ziet het hem denken: hoe ben ik hier in hemelsnaam beland? En hoe is het toch mogelijk dat ik het zo dadelijk in de tweede ronde van dit iconische toernooi tegen Roger Federer opneem? Voor de gelegenheid heeft Willis zich uitgedost als zijn illustere opponent: met de initialen RF op zijn mouw en Nike-zweetband om het hoofd.

Willbomb's on fire

En plots is het fenomeen Will Grigg ook overgewaaid naar het tennisgras van Londen. Vrolijk knikt Willis, de nummer 772 (!) van de wereldranglijst, mee op het gezang. Het liedje, waarmee de Noord-Ierse bankzitter van de voetbalploeg werd bezongen, past dan ook prima bij Willis en zijn naam. Hij is de cultheld van Wimbledon. Een parttime tennisser knikkert plots de nummer 54 van de wereldranglijst uit Wimbledon. En na zijn droomzege op de Let Ricardas Berankis is de tegenstander zevenvoudig winnaar Federer.

Willis is 25 jaar en hij woont nog bij zijn ouders. Een parttime tennisleraar, voor 30 pond per les in te huren. Zijn bijnaam in het tenniswereldje was vanwege zijn bierbuikje lang ‘Cartman’, naar het personage uit de televisieserie Southpark. Dit jaar speelt hij slechts 356 pond aan prijzengeld bij elkaar tot Wimbledon.

Loser

,,Ik was een beetje een loser’’, vertelde Willis, deze week plots een veelgevraagd man. ,,Ik had overgewicht door de vele feestjes. Toen ik op een dag in de spiegel keek, dacht ik: jij bent beter dan dit.’’

In februari wil de Brit zijn profambities vaarwel zeggen, wanneer hij bij een concert de blonde Jennifer Bate ontmoet. Bate, tandarts van beroep, krijgt het voor elkaar om haar verliefde vriend over te halen weer voor zijn sport te gaan. Willis gaat aan de slag en valt af.

Eerste game

Na 31 minuten spelen pakt Willis tegen Federer zijn eerste game, het stadion viert het alsof hij zojuist de wedstrijd heeft gewonnen. De Brit groeit zowaar in de wedstrijd, gesteund in de joligheid. Federer weet soms een lach niet te onderdrukken. ,,Ik ben al een heleboel wedstrijden vergeten, maar deze zal mij altijd bijblijven’’, vertelt Federer na afloop van zijn gewonnen partij (6-0 6-3 6-4). ,,Vooraf ging hij ineens naar het toilet. Ik heb op hem gewacht, zodat hij daarna als eerste het gras op kon. Het was zijn moment. Hij bracht een unieke ambiance het centercourt in en speelde erg goed.’’

Volgens zijn moeder Cate is hij een voorbeeld voor alle mensen op de wereld die even de wind tegen hebben: ,,Je moet altijd hard blijven werken. Mijn zoon is een beetje de Jamie Vardy van het tennis.’’

Leuke rally's

Londen omarmt Willis massaal. En voor de zoveelste keer rolt het liedje over de rumoerige tribunes: Willbomb’s on fire, Federer is terrified. Het gracieuze spel van de Zwitser tegen de underdog der underdogs. Toch ontstaan er af en toe zeer leuke rally’s. Tot hilariteit van het publiek, zijn vrienden en niet in de laatste plaats zichzelf.

Zo’n twee uur na zijn avontuur als stripheld wandelt de sensatie de volle perszaal in. ,,Dit was niet mijn standaard woensdag’’, vat hij zijn bizarre dag samen. ,,Het is een beetje uit de hand gelopen. Spelen tegen Federer... Roger is zo bizar goed en behandelde mij als een echte gentleman. Nu ga ik naar huis en ga ik uitrusten. Vroeger was ik zeker de nacht ingedoken om het te vieren.’’

De tennisleraar verlaat Wimbledon als bekende Brit, met waardigheid én een vette cheque van 50.000 pond.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.