Jorien ter Mors van het Groningse schaatsteam IKO gaat komend weekeinde toch meedoen aan het EK Sprint in Thialf in Heerenveen.

Ze stond na het kwalificatietoernooi van eind vorig jaar eigenlijk reserve voor het toernooi, maar kan na het afzeggen van Suzanne Schulting toch meedoen. Schulting, die zich als shorttrackster verrassend voor het EK Sprint plaatste, kan dit toernooi niet combineren met het EK Shorttrack. Dat EK wordt over veertien dagen in het Poolse Gdansk gehouden, waardoor het EK Sprint niet in de voorbereiding van de in Groningen geboren schaatsster past.

Beste voor de prestaties

Schulting wachtte lang met afzeggen, omdat ze er nog rekening mee hield dat het EK Shorrtrack zou worden afgelast. Nu dat niet lijkt te gebeuren heeft ze de knoop doorgehakt. ,,Ik vind het jammer dat ik nu niet in Heerenveen aan de start kan verschijnen”, zei Schulting bij de NOS. ,,Maar soms moet je een bepaalde keuze maken, die niet altijd de leukste is, maar wel het beste voor je prestaties.’’

Vanwege de strenge coronaregels was het voor haar sowieso niet mogelijk geweest om aan beide EK’s deel te nemen. Schaatsers zitten in Heerenveeen in een vijf weken lange strenge ‘bubbel’, wanneer ze zoals Schulting van 11 tot en met 14 februari ook in Thialf nog aan het WK afstanden gaan meedoen. Schulting plaatste zich op de 500 en 1000 meter voor het WK. Terugkomend vanuit Polen, mag ze zich wel later in de Heerenveense bubbel voegen.

Geen andere gasten in hotels welkom

De Nederlandse ploeg voor het EK Sprint bestaat nu behalve uit Ter Mors uit Nederlands kampioene sprint Jutta Leerdam en Femke Kok. Bij de mannen doen Hein Otterspeer, Kai Verbij en Thomas Krol mee. Komend weekeinde vindt in Heerenveen gelijktijdig het EK Allround plaats. Daaraan doen voor Nederland Antoinette de Jong, Irene Schouten, Joy Beune bij de vrouwen en Patrick Roest, de Gronings-Drentse Marcel Bosker en Marwin Talsma bij de mannen mee.

Om de EK’s en ook de internationale wedstrijden daarna in Thialf, zoals de World Cups (22-24 en 29-31 januari) en de WK Afstanden vanwege corona zo veilig mogelijk te laten verlopen, zitten de uit allerlei landen afkomstige schaatsers en hun begeleiding in een zeer strenge bubbel. Ze worden ondergebracht in drie hotels in Wolvega, Emmeloord en Sneek, waar geen andere gasten welkom zijn. De hotelmedewerkers, die zelf niet in de bubbel zitten, mogen niet binnen anderhalve meter van de sporters komen.

Bezoek aan familie is taboe

De schaatsers en coaches mogen hun hotel tijdens de wekenlange bubbel alleen verlaten voor de wedstrijden en trainingen op het ijs van Thialf. Ze mogen wel even buiten wandelen, fietsen of hardlopen, maar moeten dat aan een beveiliger bij de hoteldeur melden. Met mensen buiten de bubbel mag geen enkel contact worden gezocht, ook bezoekjes aan familie zijn taboe. Alleen sporters, die negatief zijn getest, mogen hun intrek nemen in de afgehuurde hotels. Degene, die te lang de hotelbubbel verlaat, mag daar later niet weer in terugkeren.

Van schaatsers en coaches, die de strenge regels overtreden, kan door de internationale bond ICU hun accreditatie voor de toernooien worden afgenomen. Iemand die positief op corona wordt getest, moet in een ander hotel in quarantaine. Terugkeer in de bubbel is daarna mogelijk na twee negatief testen op corona. Ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen durven de Japanse en Chinese teams het niet aan om naar Nederland af te reizen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport