Terpstra wint Eneco Tour

Niki Terpstra deed zondag op de slotdag van de Eneco Tour een geslaagde greep naar de macht. De Noord-Hollander van Etixx-QuickStep geldt als een tacticus bij uitstek, die ook nog eens graag met regen over Vlaamse heuvels en kasseien dendert. Na een week waarin hij zich door het koersverloop soms opgesloten wist, kon hij in de zevende en laatste etappe naar Geraardsbergen al zijn energie leggen in een imposante tocht naar de eindzege.

De winnaar van Parijs-Roubaix in 2014 won eerder rittenkoersen in Qatar (2014, 2015) en Wallonië (2016), maar de Eneco Tour schaalde hij hoger in. ,,Ik klop hier niet alleen de wereldkampioen, Peter Sagan, maar ook een hoop andere goede renners. Ik ben hier bijzonder trots op'', vertelde Terpstra, nadat hij achter ritwinnaar Edvald Boasson Hagen uit Noorwegen als tweede was gefinisht. Terpstra (32) werd na Lars Boom de tweede Nederlandse winnaar van de rittenkoers door Nederland en België, die volgend jaar een andere naam krijgt.

Regen

De Australiër Rohan Dennis was als klassementsleider aan de slotetappe begonnen, maar de renner van BMC kwam een kleine 50 kilometer voor de streep ten val op de door de regen glad geworden wegen. Dennis stapte in de slotfase af, toen Terpstra al buiten bereik was geraakt. De troef van Etixx-QuickStep, die als nummer vijf van het klassement aan de etappe was begonnen met 27 seconden achterstand, koos op 45 kilometer voor de streep de aanval. ,,Vroeg? Ja, maar het was het juiste moment.'' Terpstra pakte tijdens de zogeheten 'gouden kilometer' het maximale aantal van negen bonusseconden en verschafte zichzelf daarmee een nog beter uitzicht op de eindzege.

Sagan, eigenlijk de enige overgebleven concurrent, kwam niet meer dichterbij en finishte 42 seconden na de drie overgebleven vluchters - de Belg Oliver Naesen werd derde - in een groep waarin Tom Dumoulin beslag legde op de vierde plaats. Naesen klom nog naar plaats twee in het eindklassement, voor Sagan. Met Jos van Emden (vijfde), Wilco Kelderman (zesde) en Dumoulin (negende) bevatte de top tien nog drie Nederlanders.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.