Terugblik Rio 2016: wat ging er goed en wat ging er mis?

Het waren de Spelen van de onverwachte medailles. De toppers van de Olympysiche Spelen in Londen in 2012 konden de hoge verwachtingen veelal niet waarmaken, maar vele andere verrasten met eremateriaal. Een terugblik op de prestaties van enkele sporters uit Friesland, Groningen en Drenthe in Rio de Janeiro.

Beachvolleybal

loading

In de kwartfinale troffen de twee Nederlandse beachvolleybalduo's elkaar in Rio. Op de Copacabana streden Alexander Brouwer (uit Groningen) en Robert Meeuwsen tegen Christiaan Varenhorst (uit Valthermond) en Reinder Nummerdor. Brouwer/Meeuwsen, wereldkampioen in 2013, won in twee sets en schakelde daarmee Varenhorst/Nummerdor (vicewereldkampioen) uit.

In de halve finale waren Brouwer/Meeuwsen niet opgewassen tegen regerend wereldkampioenen uit Brazilië Alison/Bruno. Het Braziliaanse duo won uiteindelijk het goud. Brouwer en Meeuwsen wonnen de strijd om het brons.

Hockey

loading

Willemijn Bos uit Eelde-Paterswolde moest door een blessure het olympisch toernooi van 2012 in Londen missen. Vanaf de tribune zag ze haar teamgenoten goud winnen. Bos was met Oranje in Rio zelf dichtbij een gouden medaille, maar moest genoegen nemen het het zilver.

In de halve finale scoorde ze uit de rebound een belangrijke shoot-out. In de finale, die in de reguliere speeltijd in 3-3 was geëindigd, faalde ze oog-in-oog met de keepster. Ze was niet de enige Nederlandse die dat deed: geen enkele shoot-out ging erin. De Britten scoorden wel en wonnen daarmee het goud.

Hippische sport

loading

Adelinde Cornelissen uit Beilen won in Londen nog brons bij de landenwedstrijd en miste individueel op een haar na goud. In Rio was de amazone een stuk minder succesvol. Een dag voor ze in actie kwam, werd haar paard Parzival gestoken door een beest.  Door een ontsteking in de wang van het paard, moest Cornelissen haar dressuuroefening al heel snel staken.

loading

Niet veel beter verging het Jur Vrieling uit Holwierde. De springruiter zag in zowel de landenwedstrijd als de individuele wedstrijd zijn paard Zirocco Blue dienst weigeren. Het paard was het vertrouwen verloren en daardoor was het toernooi voor Vrieling voorbij.

Turnen

loading  

Leverde Cassina-Kovacs-Kolman in Londen nog goud op, dit keer kwam Epke Zonderland niet verder dan de Cassina. Bij zijn tweede vluchtelement, de Kovacs, miste hij het rek en viel op de mat. Weg medaille. De turner uit Lemmer turnde zijn oefening wel uit, maar bleef ver uit de buurt van eremetaal.

Het verging Sanne Wevers een stuk beter. Op balk behaalde de in Leeuwarden geboren turnster verrassend de gouden medaille. Met een spectaculaire en gewaagde oefening verbeterde ze haar eigen puntenrecord en door een fout van favoriete Simone Biles was dat genoeg voor goud.

Handbal

loading

De Nederlandse handbalsters hebben een fantastisch jaar achter de rug. Met Lois Abbingh uit Groningen in de gelederen werden ze tweede op het WK en haalden ze de vierde plaats op de Olympische Spelen. Toch zal bij Abbingh nog vaak die ene bal door haar hoofd schieten.

In de groepsfase had Abbingh al in de slotseconde een strafbal gemist tegen Zuid-Korea. In de halve finale tegen Frankrijk gooide ze de bal in de slotseconde tegen de paal, waardoor Frankrijk met één doelpunt verschil won. Was de bal een paar centimeters naar rechts gegaan, had er een verlenging moeten worden gespeeld en had Oranje wellicht de finale gehaald en zich verzekerd van een medaille.

Volleybal

loading

Net als de handbalsters, staken ook de volleybalsters in bloedvorm. Maar ook zij grepen nét naast een medaille. Oranje, met Laura Dijkema uit Beilen in de selectie, won in de poulefase nog van China, maar kwam in een spannende halve finale tekort tegen de latere kampioen. Tegen de VS werd vervolgens de strijd om brons verloren.

Judo

loading

Brons in 2008 en 2012 en niks in 2016. Dat is de oogst van Henk Grol op Olympische Spelen. De judoka uit Veendam werkte er jaren keihard voor. In Rio vloog hij er in de tweede ronde uit, waardoor de gouden droom uiteenspatte. Direct na de wedstrijd gaf Grol aan niet aanwezig te zijn op de volgende Spelen in Tokio.

loading

Ook titelfavoriete Kim Polling uit Zevenhuizen kon niet aan de torenhoge verwachtingen voldoen. De meervoudig Europees kampioene en aanvoerder van de wereldranglijst verloor in de eerste ronde en daarmee waren haar eerste Olympische Spelen voorbij. Na de wedstrijd keek ze al strijdvaardig vooruit naar de volgende Olympische Spelen in Tokio.

Zwemmen

loading  

Ranomi Kromowidjojo uit Sauwerd verliet Londen met tweemaal goud en eenmaal zilver om haar nek. Uit Rio nam de zwemster helemaal niets mee. Op de 4x100 meter won Nederland voor het eerst sinds 2000 geen medaille. Op de 100 meter vrije slag kon Kromowidjojo geen potten breken en op de 50 meter vrij waren de verschillen zeer klein, maar moest 'Kromo' vijf zwemsters voor zich dulden. Met tranen in haar ogen verliet ze het zwembad. Een paar dagen later kon ze wel lachen, want haar vriend Ferry Weertman won zwemgoud bij het onderdeel 10 km open water.

Zeilen

loading  

Marit Bouwmeester uit Warten won in Londen zilver, maar daar was ze niet blij mee. Jarenlang trainde de zeilster in Rio en dat wierp zijn vruchten af. In een zenuwslopende medalrace verzekerde ze zichzelf ternauwernood van het goud.

Roeien

loading

Ilse Paulis uit Dalen won in de lichte dubbeltwee goud met haar roeipartner Maaike Head. Op overtuigende wijze werden de Canadezen en Chinezen voor zich gehouden. De 23-jarige Paulis bezorgde samen met Head voor de tweede keer in de historie een Nederlandse vrouwenploeg goud bij het roeien op de Spelen.

menu