Tiebreak brengt beslissing bij WK schaken

Na bijna drie weken valt woensdag eindelijk de beslissing in de strijd om de wereldtitel schaken. Na twaalf partijen is de tweekamp tussen de Noorse titelverdediger Magnus Carlsen en zijn Russische uitdager Sergei Karjakin in evenwicht: 6-6. Beide schakers wonnen één partij, de andere tien eindigden in remise.

Door de gelijke score gaat de strijd in de South Street Seaport van New York woensdag (om 20.00 uur Nederlandse tijd) verder met snelschaak. Beide grootmeesters spelen eerst vier 'rapid' partijen van 25 minuten. Als er dan nog geen winnaar is, volgen er vier partijen 'blitz', met nog minder bedenktijd. Indien er dan nog steeds geen beslissing is gevallen, komt de spelvorm 'armageddon' op het bord. Wit heeft dan vijf minuten totale bedenktijd en zwart slechts vier. Bij remise wordt zwart echter tot winnaar uitgeroepen.

In de historie is een tweekamp om de wereldtitel twee keer eerder beslist in een tiebreak. De Rus Vladimir Kramnik won in 2006 van de Bulgaar Veselin Topalov in het rapid, evenals de Indiër Viswanathan Anand in 2012 van de Israëliër Boris Gelfand.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.