Tijd begint te dringen voor FC Groningen-trainer Ernest Faber

Met veel vers bloed in de gelederen waren de verwachtingen dit seizoen hooggespannen bij FC Groningen. Na vier wedstrijden luidt de eerste conclusie dat een seizoenskaart nog steeds geen begerenswaardig bezit is. De tijd begint te dringen voor trainer Ernest Faber.

Het striemende fluitconcert van zondag galmde nog lang na in de verre omtrek van het Noordlease Stadion. Voor de zoveelste keer stuurde FC Groningen het steeds dunner gezaaide publiek met een kater naar huis na de late, maar verdiende gelijkmaker van promovendus VVV-Venlo.

Het spel deed denken aan dat van voorgaande, teleurstellende seizoenen, die de steeds schrijnender groene plekken in de eens schier onneembare Groninger voetbalkathedraal hebben veroorzaakt.

Verkeerde snaar

Wat de mannen van Ernest Faber tegen de Venlonaren lieten zien oogde fantasieloos en futloos. Een spelidee was nergens te bespeuren. Dat de trainer na afloop ook nog precies de verkeerde snaar raakte door te stellen dat het glas van nature halfleeg is hier, was niet handig. Het bepaald niet verwende publiek richtte de pijlen op hem. De suggestie om de pas aangetreden technisch manager Ron Jans op de bank te zetten is hier en daar al gedaan.

Voorlopig wordt Faber nog gered door het aantal punten dat FC Groningen vergaarde. Vijf uit vier is, gezien het zware openingsprogramma dit seizoen, acceptabel. Maar trek de totaal onverdiende wonderzege tegen FC Utrecht eraf en FC Groningen staat net boven de degradatiestreep.

Geen lijn te ontdekken

Zorgwekkend is dat er geen lijn in het spel valt te ontdekken. Faber is, tien weken na de start van de voorbereiding, nog steeds op zoek naar de juiste samenstelling van zijn elftal. Elke week is het op veel posities de vraag wie op een basisplaats kan rekenen en wie niet. Dat schept geen zelfvertrouwen.

Een andere kwestie is of het 4-2-3-1-systeem dat Faber bij voorkeur predikt wel het beste past bij deze selectie. Waarom bijvoorbeeld niet gewoon het voor iedereen duidelijke en begrijpelijke 4-3-3, waarbij Juninho Bacuna verlost zou kunnen worden van zijn onnatuurlijke rol als controleur op het middenveld. Hij zou al zijn energie kunnen stoppen in een rol achter de spits en van box tot box het veld kunnen bestrijken.

Oeverloze bespiegelingen

Gevraagd naar de oplossing vervalt Faber vaak in oeverloze tactische bespiegelingen en technische verhandelingen. Met de vele holle frasen wekt de trainer de indruk dat hij het zelf ook niet goed meer weet of in ieder geval moeite heeft het over te brengen. Neem het antwoord afgelopen zondag op de vraag hoe het nou kon dat FC Groningen na de 1-0 voorsprong tegen VVV zover wegzakte.

Faber, letterlijk: ,,Er zijn te weinig spelers die opstaan. Zorg dat je het organiseert vanuit de principes die je hebt. Aan de bal maak je het groot, laat je tegenstander achter de bal aanlopen. Je moet dan een aantal opties opnieuw opbouwen. Zetten ze zo druk, dan bouwen we zo op. Zetten ze zo druk, dan bouwen we zo op. Je moet heel snel schakelen en vooral jezelf voorbereiden. De tegenstander nodigt je uit om iets te doen. Daar hebben we allemaal een oplossing voor. Snelle informatie aan de bal, zonder bal. Het moet allemaal sneller. Dat is het verhaal.’’

De kans dat spelers dit niet begrijpen is aanwezig. Faber staat te boek als een trainer die veel verantwoordelijkheid bij zijn selectie neerlegt, maar daar moet je dan wel de voetballers voor hebben.

Omslag is nodig

De Brabander bleef op het oog stoïcijns onder de fluitconcerten in de groene kathedraal. ,,Dat hoort bij topsport. Als je drie punten pakt, heb je heel andere beeldvorming.’’ Maar het probleem is groter dan die late tegentreffer van VVV. Er rust een enorm financiële druk op FC Groningen, dat dit seizoen is begonnen met een begrotingstekort van meer dan twee miljoen euro.

De gevolgen zijn nauwelijks te overzien als er nog meer supporters en sponsors afhaken, laat staan als de club daarnaast ook nog verder wegzakt op de ranglijst met minder televisiegeld als gevolg. Het moet snel anders. Het is vijf voor twaalf.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.