Tijdperk van de 'Golden Girls' is voorbij

Het tijdperk van de 'Golden Girls' is voorbij. Aan de glorietijd van de Nederlandse estafettezwemsters op de 4x100 meter vrije slag kwam zaterdagavond op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro een roemloos einde. Vierde, net geen medaille, voor het eerst sinds 1996.

,,We hebben met deze groep heel veel medailles gewonnen, jammer dat het zo eindigt'', zei Ranomi Kromowidjojo. De zwemkoningin van Londen 2012 beslist na de Spelen in Rio of ze doorgaat richting Tokio 2020. Inge Dekker is er dan sowieso niet meer bij.

,,Ik ga geen vier jaar meer door, dit zijn mijn laatste Spelen'', zei de dertigjarige zwemster, die sinds 2004 een vast gezicht in de estafetteploeg was. Marleen Veldhuis haakte vier jaar geleden na het zilver in Londen al af. Samen met Femke Heemskerk, die 32 jaar is bij de Spelen van Tokio, domineerden 'Kromo', Dekker en Veldhuis jarenlang de estafette.

Gewend

Hoogtepunt was het olympische goud in Peking (2008). De 'Golden Girls' grossierden in toptijden en titels. Het zilver bij Londen 2012 voelde aan als verlies voor een kwartet dat gewend was te winnen. Met het zestienjarige toptalent Marrit Steenbergen stond zaterdagavond een nieuwe potentiële ster op het startblok van de olympische finale. Geen van de vier wist echter boven zichzelf uit te stijgen, waardoor vierde het ondankbare eindresultaat was.

,,Vier jaar geleden waren we heel teleurgesteld met zilver, nu had een medaille mooi geweest'', zei Kromowidjojo. ,,Brons was mogelijk.'' Heemskerk, die zichzelf zowel in de serie als de finale teleurstelde met haar splittijd, baalde al net zo hard. ,,Sinds 2000 pakten we op dit nummer altijd een medaille, die mooie reeks stopt hier helaas. We hebben of hadden een heel sterke generatie, maar het houdt een keer op.''

Dekker zwaait sowieso af en ging dus al terugblikken. ,,We hebben zoveel overwinningen geboekt, Europese en wereldrecords neergezet. We hebben heel veel meegemaakt met deze groep. Lang waren we goede vrienden, daarna was het een tijdje wat minder, maar nu zijn we weer dicht bij elkaar gekomen. Het is uniek om dat samen mee te maken, dat maakt de estafette zo mooi.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.