Wat donderdag nog gewoon een interessant bekerpotje tussen twee goeddraaiende gepromoveerde clubs uit de zaterdag eerste klasse (Pelikaan S) en de zondag eerste klasse (Hoogezand) zou zijn, werd een dag later een duel waar iedereen naar uitkeek: vlak voor het weekend implodeerde Pelikaan S. Op het veld was dat zaterdag niet direct te zien; Hoogezand won na strafschoppen.

Veel mensen zullen stiekem – of minder stiekem – in hun vuistje hebben gelachen toen de website Sikkom en deze krant vrijdagavond met het nieuws kwamen dat je wist dat ooit ging komen (vrij naar Het Koningslied): het was hommeles bij ‘de Bulten Boys’ uit Oostwold. Geldschieter/voorzitter/vader Wim Bulten zou zich racistisch hebben uitgelaten over spelers, (financiële) beloftes niet zijn nagekomen – onder andere richting assistent-trainer Danny Holband – én een basisplaats hebben geëist voor z’n zoon Jos. 

De meerdere petten van Bulten en zijn op z’n zachtst gezegd flamboyante persoonlijkheid waren al tijden de ingrediënten voor een tikkende tijdbom; die is nu tot ontploffing gekomen. De spelers met buitenlandse roots (onder anderen aanvoerder Handrit Hoxhaj, Fahim Bellghroub en Wasim El Baroudi) hadden er genoeg van en ook assistent-trainer Danny Holband stapte op.

John de Hoop ook afwezig

Zij die nog wel voor Pelikaans S willen uitkomen, veertien in getal, reisden zaterdag af naar Hoogezand. Van dat gezelschap maakte ook trainer John de Hoop geen deel uit. De oefenmeester is geveld door een longontsteking. ,,Echt waar, ik kan je een appje laten zien waarin hij ons succes wenst’’, zegt leider Anne Posthumus tijdens de warming-up, om de geruchten dat ook De Hoop is opgestapt de kop in te drukken. Posthumus en de andere leider Engbert IJpma worden op de bank derhalve geflankeerd door het geïmproviseerde technische duo Jarno Moek (keeperstrainer) en John van Dalen (speler). 

Het groepje is voor de wedstrijd opvallend goedgemutst en houd de moed erin. ,,We hebben met iedereen bij elkaar gezeten, ook de zes spelers die niet meer verder wilden, en dat was een goed gesprek’’, vertelt IJpma. ,,We gaan er vol tegenaan en willen de mouwen nog extra opstropen; sportieve revanche nemen op deze vervelende situatie. Als het waar is wat allemaal gezegd is, dan nemen we daar uiteraard afstand van. Wij hebben geen problemen met de zes jongens die zijn gestopt en zij ook niet met ons en de spelers. Ze zouden zelfs misschien komen kijken vanavond.’’

Soap

Als ze er zijn, dan zijn ze zeker niet de enigen, want de soap in Oostwold heeft aardig wat mensen naar sportpark De Kalkwijck in Hoogezand gelokt – of misschien is het wel zanger Mark Doldersum die na de wedstrijd een optreden verzorgt in de kantine. Al die mensen zien inderdaad een Pelikaan S dat er vol voor gaat, maar dat geldt ook voor de elf van Hoogezand en daarom krijgt het publiek een gelijkopgaand duel te zien in een heel behoorlijk tempo. De kansen voor rust zijn echter spaarzaam. Na de thee creëren beide ploegen meer kansen en komen ze ook tot scoren. Eerst maakt Jeroen Haan de 0-1 namens Pelikaan S, maar een minuut later is het alweer gelijk via Peter van Son. Dat is ook de stand na negentig minuten. Omdat Peli’s Musteba Albadawi en Jan Hooiveld missen in de strafschoppenreeks bekert Hoogezand verder. Dat kan er ook nog wel bij voor Pelikaan S.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport