FC Groningen zet hoog in bij de zoektocht naar een spits, maar heeft nog steeds niet beet. Voormalig Willem II-aanvaller Fran Sol kwam onlangs door puur toeval op het pad van technisch directeur Mark-Jan Fledderus, maar ook de Spanjaard vormt niet de ontknoping in de jacht op de vurig gewenste aanvaller.

Het is kenmerkend voor de transferperiode. De wildste geruchten steken de kop op, zeker als de nood hoog is. Dat is bij FC Groningen het geval. Over vier weken begint de competitie al. Op dit moment heeft trainer Danny Buijs voor de punt van de aanval eigenlijk alleen Romano Postema als serieuze kandidaat tot zijn beschikking, maar het jonge talent lijkt nog niet rijp voor het grote werk.

Postema wacht na zijn twee basisplaatsen en negen invalbeurten van vorig seizoen nog altijd op zijn eerste eredivisietreffer en staat ook deze voorbereiding nog droog. Afgelopen weekend tegen PEC Zwolle (0-2) experimenteerde Buijs met Mo El Hankouri in de spits, maar ook dat was geen succes.

Spits voor vijftien doelpunten

Technisch directeur Mark-Jan Fledderus kondigde vorige week in deze krant al aan een spits te zoeken die goed is voor vijftien doelpunten per seizoen. Dat de beleidsbepaler van FC Groningen was gezien met oud-Willem II’er Fran Sol wekte daarom geen verbazing. De 28-jarige Spanjaard legde er in 79 wedstrijden voor de Tricolores 39 in het mandje. De harten van de Groninger achterban sloegen dinsdag over toen Sol op Instagram Fledderus ging volgen. Helaas voor de ongeduldige fans, het blijkt allemaal op louter toeval te berusten, zo laat Fledderus weten.

,,Het was wel heel erg leuk’’, vertelt de technisch directeur. ,,We gingen voor een spits naar Spanje. We liepen naar de gate en daar zat één iemand te wachten. Dat was hij. Ik zei, we hoeven helemaal niet meer naar Spanje, we hebben onze aanvaller hier al zitten. We gaan het gewoon op Schiphol afhandelen. We hadden een leuk gesprek en hij vond zijn periode in Nederland erg fijn, maar financieel is het een lastig verhaal.’’ Sol verdient op dit moment bij Dynamo Kiev een salaris dat niet in het loongebouw van FC Groningen past, ook niet als er een flinke dakkapel op wordt geplaatst.

Kandidaten in Spanje

FC Groningen heeft nog steeds meerdere kandidaten in Spanje op het oog. Eerder toonden de noorderlingen al vergaande interesse in Real Valladolid-spits Marcos André, maar aan de 23-jarige Braziliaan die vorig jaar werd verhuurd aan de Spaanse tweede divisieclub CD Mirandés hangt een stevig prijskaartje. Hij heeft nog een contract tot medio 2023.

De Volendammer goaltjesdief Henk Veerman zou eveneens goed in het plaatje van FC Groningen passen, maar ook hier geldt dat het financieel een lastig verhaal wordt. De 29-jarige Veerman, die zich tussen 2015 en 2018 redelijk productief toonde in Heerenveen, doet het uitstekend bij FC St. Pauli op het tweede Duitse niveau. Ook daar liggen de salarissen hoger dan in Nederland. Bovendien lonkt de Bundesliga voor hem.

Een naam die ook al langer op de radar staat bij FC Groningen is de 20-jarige Slobodan Tédic. De centrumspits uit Montenegro is eigendom van Manchester City, waarmee FC Groningen al eerder succesvolle huurconstructies afsloot, zoals in het geval van Ko Itakura. Toch lijkt de voorkeur van Fledderus uit te gaan naar een aanvaller die al wat meer heeft bewezen en er direct kan staan.

Richairo Zivkovic

De technisch directeur doet er intussen het zwijgen toe, ook over het gesprek dat hij heeft gehad met de momenteel in Groningen verblijvende Richairo Zivkovic (23). Maandag schoof Fledderus met de voormalige FC Groningen-spits en zijn management om tafel om te kijken of Zivkovic, die nog anderhalf jaar onder contract staat bij het Chinese Changchun Yatai, zijn conditie op peil kan houden op Corpus en of er wellicht meer in het vat zit. ,,Maar daarover heb ik nog geen duidelijkheid’’, zegt Fledderus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport