Toornstra en Kuijt belangrijk voor Feyenoord

Feyenoord heeft, met oog op rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal, de belangrijke derde plaats in de eredivisie stevig in handen genomen na de soepele 3-0 winst op Excelsior. De Rotterdamse derby was geen moment spannend.

Vanaf de aftrap heerste Feyenoord op alle fronten. Het duel was na de eerste helft al beslist. Dirk Kuijt, terug na een schorsing, scoorde tweemaal, verdeeld over beide helften. Jens Toornstra stond aan de basis van alle doelpunten.

Feyenoord startte al meteen voortvarend met vlot en agressief voetbal. Al binnen enkele minuten kreeg Eljero Elia een goede mogelijkheid. Hij verzuimde het openingsdoelpunt te maken. Die treffer voor het veel betere Feyenoord viel na ruim 20 minuten alsnog. Kuijt kopte een hoekschop van Toornstra achter doelman Tom Muyters.

Voorzet

Dezelfde Toornstra stond dik 10 minuten later ook aan de basis van het tweede doelpunt. Nadat Michiel Kramer slim over een voorzet van Toornstra heen stapte kon Elia Excelsior al in de eerste helft op beslissende achterstand zetten. Hij verraste met zijn schot doelman Muyters.

Een kwartier na de rust liep Feyenoord nog verder uit. Opnieuw was Kuijt de maker van het doelpunt. En andermaal was Toornstra de aangever. Excelsior stelde er vrijwel niets tegenover. Doelman Kenneth Vermeer van Feyenoord kreeg vrijwel geen schot op doel te verwerken. Slechts Tom van Weert kreeg een mogelijkheid te scoren. Hij schoot naast.

De eenzijdige derby kabbelde na die treffer voort. Feyenoord probeerde, ook nadat Kuijt was gewisseld, nog wel de score verder uit te bouwen, maar de scherpte ontbrak bij die pogingen. Excelsior was en bleef in alle opzichten machteloos, waardoor van enige spanning en emotie in de Rotterdamse derby geen moment sprake was.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.