Tour de Dekker: Pietertje

Ik zit met mijn zonen op een camping in de Vogezen, slechts 4 kilometer voor de finish van de achtste etappe van de Tour van 2005 die Pieter Weening won. 1 millimeter was het verschil met Klöden.

Dit hoogtepunt is er een om te onthouden. De achtste etappe…

In 2000 won ik de achtste etappe van de TDF. In 2001 won ik OOK de achtste etappe. In 2002 werd ik derde in de achtste etappe, gewonnen door Karsten Kroon! Het toeval, of juist niet, is dat zowel Karsten als ikzelf Pieter hebben aangespoord om te demarreren die dag. Het was een zeer lastig begin en opeens kwam er een moment waarvan wij beiden dachten: ‘het gaat gebeuren’. Wij konden beiden niet winnen, maar Pieter wel in onze ogen.

De achtste etappe, zal die wat gemeen hebben met noorderlingen? Morgen is weer de achtste etappe. Een bergrit. Weet u welke noorderling als laatste een bergrit in een grote ronde won? Bert-Jan Lindeman! Dus Bert-Jan, als je dit leest: het kan bijna niet misgaan in die achtste etappe.

Pietertje heeft ondertussen een aardige erelijst opgebouwd en is, naar mijn mening, een grote meneer. Een aantal Nederlanders die wel in de Tour zijn, hebben status, maar heel veel gewonnen hebben ze niet. En voor mij draait sport om winnen. Pieter heeft ondertussen drie Giro-etappes en de Ronde van Polen (World Tour) gewonnen en de roze trui gedragen. Dit jaar won Pietertje nog een bergrit in de Ronde van Zwitserland, zijn derde overwinning van het seizoen. Pietertje hoort in de Tour. Ik mis Pietertje in de Tour.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.