Tour de France 2017 twee keer door de Alpen

De Ronde van Frankrijk van 2017 kent een opmerkelijk rittenschema. De Alpen worden twee keer bezocht: aan het einde van de eerste week en in de slotweek. Tussendoor is er plaats voor twee Pyreneeënritten. Op de voorlaatste dag is er een lastige individuele tijdrit over 23 kilometer in Marseille. De Tour start, zoals reeds bekend, op 1 juli in Düsseldorf. Daar wordt een tijdrit verreden met een vergelijkbare lengte als die in Utrecht vorig jaar. Over 13 kilometer behoort Tom Dumoulin tot de favorieten. Buiten Frankrijk worden ook nog België (Luik) en Luxemburg aangedaan.

De eerste serieuze beklimming ligt aan het einde van de vijfde etappe waar de finish in de Vogezen ligt op La Planche des Belles Filles. Daarna volgen bergetappes in de Jura en de Alpen, waarna de Tourkaravaan per vliegtuig naar het westen vertrekt waar in de Dordogne de eerste rustdag is. Via Pau worden de Pyreneeën bereikt met twee zware ritten: naar Peyragudes en Foix. Via het Centraal-Massief (Le-Puy-en-Velay) gaat het daarna weer terug naar de Alpen met onder meer een etappe naar de top van de Izoard, waar nooit eerder werd gefinisht. Mocht de Tour nog niet beslist zijn, dan is er op de voorlaatste dag nog een tijdrit in Marseille met start en finish in het Stade Vélodrome van Olympique Marseille. De slotrit is op 23 juli in Parijs.

Met een snel begin van het klimwerk wil koersdirecteur Christian Prudhomme de wedstrijd vroeg openbreken. ,,We willen het catenaccio in de koers doorbreken'', lichtte Prudhomme toe, doelend op de greep die de topteams hebben op de vlakke en daardoor vaak saaie ritten. Er zijn slechts drie ritten met een aankomst bergop, maar bijvoorbeeld richting Chambéry liggen drie loodzware cols waaronder de Col du Grand Colombier. ,,Laten we hopen dat renners daar al vroeg ten aanval kunnen trekken en het tot de finish vol kunnen houden. Het zal in ieder geval een rit zijn die moeilijk te controleren is'', aldus Prudhomme.

Het is dertig jaar geleden dat de Tour in Duitsland begon, toen in Berlijn waar Jelle Nijdam de proloog en Nico Verhoeven de eerste etappe won. In de tweede etappe, van Düsseldorf via Aken naar Luik, scheert de Tourkaravaan langs Nederland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.