Tour-organisator ASO stapt uit WorldTour

De ASO, de organisatie die onder meer verantwoordelijk is voor de Tour de France, haalt zijn wedstrijden met ingang van 2017 uit de WorldTour. De ASO brengt in dat jaar zijn wedstrijden onder in de reeks van koersen die vallen onder de zogeheten buitencategorie (Hors Classes). Dat liet de Franse sportorganisatie vrijdag weten.

De ASO en de UCI liggen al tijden overhoop met elkaar. Het Franse sportagentschap vindt dat de hervormingen in de wielersport niet snel genoeg gaan. Zo vinden de Fransen dat de wedstrijden beter gespreid moeten worden over het jaar. ASO's Parijs-Nice overlapt bijvoorbeeld met de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico en het Critérium du Dauphiné valt deels samen met de Ronde van Zwitserland.

Na eerdere dreigementen van de ASO om zich los te maken van de UCI, lijkt de splitsing in de wielersport nu een feit. ,,De UCI heeft onlangs besloten verder te gaan met een gesloten systeem. Wij houden vast aan een open systeem waarbij sportieve criteria prioriteit hebben'', aldus de ASO.

Vrijheid

Doordat de ASO de WorldTour links laat liggen, krijgt de organisatie de vrijheid om zelf te bepalen welke ploegen aan de start verschijnen. In het huidige systeem zijn de teams die een licentie hebben voor de UCI WorldTour automatisch verzekerd van startrecht in grote koersen.

Die zekerheid verdwijnt met deze wielerscheiding, en niet alleen voor de Tour. Onder meer de Ronde van Spanje, Parijs-Nice, Luik-Bastenaken-Luik, het Critérium du Dauphiné en Parijs-Roubaix worden door de ASO georganiseerd. De Franse organisatie verzekerde vrijdag dat bij het bepalen van het deelnemersveld het sportieve belang voorop staat.

De UCI nam besluit van de ASO voor kennisgeving aan en stelde in een verklaring dat het vasthoudt aan de hervormingsplannen die de professionele wielerraad (PPC) dit jaar heeft goedgekeurd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.