Trainer Danny Buijs zit bij FC Groningen in ‘een luxepositie’

Danny Buijs heeft er anderhalve week opzitten als hoofdtrainer van FC Groningen. In de aanloop naar de volgende oefenwedstrijd, vanavond in en tegen het 100-jarige Nieuw-Buinen, maakt hij de eerste balans op.

Danny Buijs mag dan komende maand debuteren als hoofdtrainer in de eredivisie, helemaal nat achter de oren is de nieuwe oefenmeester van FC Groningen natuurlijk niet. De afgelopen vier seizoenen stond de 36-jarige Alblasserdammer al aan het roer bij tweede divisionist Kozakken Boys.

Desalniettemin ziet de voorbereiding die hij bij FC Groningen draait er anders uit dan dat hij in Werkendam gewend was. ,,Het grootste verschil is dat ik het nu met veel meer mensen samen doe”, vertelt Buijs. ,,Ik prijs me gelukkig dat ik bij FC Groningen zo’n grote staf vol experts en professionals om me heen heb. Bij de amateurs was ik veel meer op mezelf aangewezen. Daar had ik met vrijwilligers te maken die gewoon werkten, op vakantie gingen, noem maar op.”

‘Fijn om met deskundigen te sparren’

Buijs vindt het prettig dat hij nu meer zaken kan delegeren en continu kan klankborden. ,,Ik ben tenslotte ook maar een mens. Ik heb soms mijn twijfels, over mezelf, over hoe we bepaalde zaken moeten aanpakken. Dan is het altijd fijn dat je met deskundigen kunt sparren. Met Jarno Voorintholt en Robbert de Groot hebben we op het gebied van inspanningsfysiologie bijvoorbeeld heel goede mensen in huis. Bij een club als FC Groningen zit je wat dat betreft in een luxepositie.”

Een punt waarop zijn aanpak niet verschilt van voorgaande seizoenen, is het maatwerk dat de trainer levert. ,,Hoeveel minuten is verantwoord voor een speler, wat moet je wel of niet doen op de training. Over al dat soort zaken voeren we overleg. Wedstrijdminuten bouwen we gedoseerd op, maar dat deden we bij Kozakken Boys natuurlijk ook wel.”

‘Club is erbij gebaat dat Padt blijft’

Het beste nieuws van zijn eerste tien dagen was misschien wel het aanblijven van Sergio Padt. Het duurde lang voordat de bewierookte doelman zijn jawoord gaf. Na het oefenduel met RWE Eemsmond zette de geboren Amsterdammer dan toch zijn handtekening onder een nieuwe arbeidsovereenkomst, die hem tot en met 2021 aan de Trots van het Noorden bindt.

,,Het is niet alleen voor mij persoonlijk belangrijk, maar ik denk dat de hele club er enorm bij gebaat is dat Sergio zijn contract heeft verlengd”, klinkt Buijs opgelucht. ,,Wie FC Groningen de laatste jaren heeft gevolgd, weet dat hij hartstikke belangrijk is voor de club. Niet alleen is hij aanvoerder, Padt is ook een echt boegbeeld. Het is een compliment naar hem en de club dat hij blijft.”

Afgaand op de eerste oefenwedstrijd lijkt Buijs te opteren voor een 4-4-2-systeem, al geeft de coach aan dat hij daarbinnen nog kan variëren. ,,We speelden tegen Eemsmond met twee spitsen voorop, maar het kan zijn dat ik in de komende wedstrijd iets anders probeer, bijvoorbeeld met een type Jesper Drost of Michael Breij die als een nummer tien om de spits heen cirkelt. Maar in grote lijnen is het wel het idee. Twee spitsen, of ze nou naast of achter elkaar spelen, twee creatieve jongens op de vleugels en twee centrale middenvelders.”

De oefenwedstrijd tegen Nieuw-Buinen begint woensdag om 19.00 uur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.