Trainersopleiding in Engels voetbal voor minderheden

Trainersopleiding in Engels voetbal voor minderheden ANP

De Engelse voetbalclubs gaan zich inzetten om voor meer diversiteit onder trainers te zorgen. Ze hebben een project opgezet waarbij voetballers die afkomstig zijn uit etnische minderheden, in Groot-Brittannië aangeduid als BAME, de kans krijgen om zich als trainer te ontwikkelen. Ieder seizoen wordt geld vrijgemaakt om zes voetballers zo'n traject van bijna twee jaar aan te bieden.

Raheem Sterling, aanvaller van Manchester City, had het onderwerp onlangs aangekaart. Volgens de Engelse international zijn er veel te weinig coaches en bestuurders van raciale minderheden in zijn land. "Er zijn iets van vijfhonderd spelers in de Premier League. Een derde is zwart en die heeft geen vertegenwoordiging in de top van het voetbal en geen vertegenwoordiging in de trainersstaf", zei Sterling.

De organisaties van de Premier League en de English Football League, verantwoordelijk voor de drie niveaus onder de topdivisie, hebben samen met de spelersvakbond PFA een programma opgezet voor zwarte en Aziatische voetballers of spelers uit een andere etnische minderheid. Het is de bedoeling dat de eerste zes komend seizoen beginnen aan het traject. De voetballers die mogen meedoen, worden bij een club uit de EFL opgeleid. Ze krijgen daarbij begeleiding van een mentor. De Premier League en de PFA doen een financiële bijdrage.

"Het is essentieel dat er geen barrières zijn om als coach aan de slag te gaan", zegt directeur Richard Masters van de Premier League. "We hebben meer BAME-coaches nodig om zo de kansen te vergroten."

menu