Turner Zonderland weet nog niet wat eerste doel is

Turner Zonderland weet nog niet wat eerste doel is ANP

In zijn eerste reactie op het uitstel van de Olympische Spelen klonk bij turner Epke Zonderland enige twijfel door. Wilde hij nog wel een jaar door? Was het niet tijd voor een vervolgopleiding tot sportarts, iets waarmee hij in januari wilde beginnen? "Ik moest het even laten bezinken en beslis er natuurlijk niet alleen over", vertelt Zonderland ruim een week later en inmiddels trainend aan de rekstok in een leegstaand pand. "De intentie om door te gaan is er."

Een goed gesprek met zijn vrouw Linda gaf de doorslag. "Zij staat er ook positief in. Er zijn nog allerlei haken en ogen, bijvoorbeeld hoe de kalender eruit gaat zien, hoe het verder gaat met de kwalificatie. Pas wanneer dat duidelijk is kan ik een planning gaan maken."

Zonderland (33) keerde terug van een gestaakte wereldbekerwedstrijd in Bakoe toen in Nederland de bewegingsvrijheid ernstig werd beknot om het verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Anderhalve week kon hij slechts thuis met wat krachtapparaten trainen of hing hij in de tuin aan een boom. Een oproep op de radio of er een lege schuur beschikbaar was waar een rekstok geplaatst kon worden leverde wat reacties op, concreet werd een tip van zijn buren. "Er was een oud fittnessgebouw dat leegstond vanwege een verbouwing. Ook dat werk lag stil vanwege het coronavirus. Er staat nu een rekstok waar ik goed op kan trainen."

Onduidelijk

Wat zijn eerste doel wordt, is nog onduidelijk nu de sport stilligt. Er stond nog één wereldbekerwedstrijd in Doha op het programma die de kwalificatiereeks voor de toestelspecialisten afsluit. Zonderland staat er goed voor en had alleen nog de Japanner Hidetaka Miyachi te vrezen. Die leek de strijd met de olympisch kampioen van Londen 2012 te hebben opgegeven, maar is dat over een aantal maanden nog zo? "Het was natuurlijk fijner geweest als ik helemaal zeker was geweest van deelname aan de Spelen. Het zou trouwens ook kunnen dat de Japanse bond Miyachi een ticket geeft dat via de meerkamp verdiend is. Dan heb ik in het kwalificatietraject geen last meer van hem. Het zou fijn zijn als de focus naar volgend jaar zomer kan. Nu moet ik er steeds rekening mee houden dat ik eerder nog ergens moet presteren." De Fries verwacht eind april uitsluitsel. "En misschien is er in het najaar nog een EK."

Een jaar langer turnen, het gooit zijn plannen in de war. "De bedoeling was dat ik na de Spelen zou stoppen. Ik wilde in januari beginnen aan een vervolgopleiding tot sportarts. Dat is fulltime. Dat wordt nu een jaar later." Hij zegt de sport nog steeds leuk te vinden, het is geen opgave. "Maar er is elk jaar weer die spanning. Kan ik nog concurreren met de besten? Dat was nu wel, maar hoe is dat volgend jaar?"

Nieuws

Meest gelezen

menu